LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Nagrađivana Judith Butler predavanjem o nenasilju otvara Ljetnu školu Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci

„Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti...“

„Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti...“

Ljetna škola u organizaciji Centra za napredne studije jugoistočne Europe, ustrojbene jedinice Sveučilišta u Rijeci, posvećena je jednome od najvažnijih pitanja današnjice: kako misliti i što učiniti s nasiljem prisutnim u društvu? Do koje je mjere moguće dekonstuirati i imenovati prevladavajuće mehanizme nasilja? Pretpostavljajući da nasilje u različitim društvenim kontekstima nije samoodrživa već relacijska i društvena pojava, postavlja se pitanje postoji li ikakva društvena svrha nasilja i postoji li produktivna alternativa nasilju? O ovim i drugim relevantnim temama govorit će gosti predavači: Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley), Hervé Le Brass (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Pariz), Peter Fenves (Northwestern University), Astrid Deuber-Mankowsky (Ruhr University Bochum) i Marc Crepon (Ecole normale supérieure, Pariz).

Iz programa Ljetne škole izdvajamo:

  • Javno predavanje Judith Butler: Interpretiranje nenasilja

Povodom otvorenja Ljetne škole, 18. lipnja s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci javno predavanje na temu Interpretiranje nenasilja održat će Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley) uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe i Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci).

U najavi predavanja istaknuto je:

– Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti, radije, nenasilje bi trebalo izroniti kao važan koncept upravo onda kada je destrukcija najizglednija ili se čini najsigurnijom. 

Predavanjem se predlaže da prvo razmislimo o etici nenasilja koja pretpostavlja forme ovisnosti i međuovisnosti kojima je nemoguće upravljati ili koje postaju izvorima konflikta i agresije. Zatim, ono predlaže da uzmemo u obzir odnos koji naše razumijevanje jednakosti ima s etikom i politikama nenasilja. Kako bi ta poveznica imala smisla, morali bismo moći priznati u ideji političke jednakosti i jednaku žalobnost života. Samo skretanjem fokusa s pretpostavljenog individulizma možemo razumjeti mogućnost agresivnoga nenasilja, onog koje izranja usred konflikta, onog koje se zadržava u polju sile nasilja samog.

Judith Butler je Maxine Elliot Profesor pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley), čija je ujedno utemeljiteljica i prva direktorica. Autorica je brojnih knjiga, ali i dobitnica brojnih nagrada, uključujući i Nagradu Andrew W. Mellon za istaknuta akademska postignuća u humanističkim znanostima (2009 – 2013). 

Nakon javnog predavanja, na programu je ljetne škole predstava TURBOFOLK – RiLOUDID u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci s početkom u 20 sati. Ulaz na javno predavanje besplatan je za sve zainteresirane uz obaveznu prethodnu rezervaciju propusnica e-mailom na blagajna@hnk-zajc.hr ili pozivom na broj +385 (0) 51 337 114. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci ili online na portalu Ulaznice.hr.

  • Panel-rasprava Political Violence: Is counterstrike possible?

U panel-raspravi koja će se održati u Gradskoj vijećnici 19. lipnja u 17 sati, uz Judith Butler i gradonačelnika grada Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela, sudjelovat će Donatella della Porta (Scuola Normale Superiore di Firenze), Astrid Deuber-Mankowsky (Ruhr University Bochum), Peter Fenves (Northwestern University) i Marc Crepon (École Normale Superiore, Pariz), uz moderaciju Vedrana Džihića (oiip / UNIRI CAS SEE). Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

  • Okrugli stol s Judith Butler In Tribute to Saba Mahmood

Ovaj je okrugli posvećen nedavno preminuloj antropologinji sa Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley) koja je u svom znanstvenom i istraživačkom radu proučavala odnose različitih religijskih formi naspram sekularnih praksi te njihov tretman ženskog pitanja. Razgovorom u Art-kinu Croatia, koji će se održati 20. lipnja od 17:30, gošće iz regije uz Judith Butler evocirat će knjigu Sabe Mahmood o religiji i sekularnosti (Religious Difference in a Secular Age. A Minority Report), uz uvide koji su od posebnog značaja za trenutni regionalni kontekst. U razgovoru sudjeluju Rebeka Anić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split), Zilka Spahić Šiljak (Sveučilište u Stanfordu, TPO Foundation Sarajevo), Sanja Potkonjak (Sveučilište u Zagrebu), Adriana Zaharijević (IFDT, Sveučilište u Beogradu), Senka Božić (Sveučilište u Zadru) uz moderaciju Sanje Bojanić (UNIRI CAS SEE; APURI; CŽS FFRI). Razgovor će se voditi na hrvatskom i engleskom jeziku. Nakon okruglog stola slijedi projekcija filma Marthe Rosler Semiotics of the Kitchen (SAD, 1975.).

Više informacija o programu i raspored događanja ljetne škole pronađite na web-stranici Centra za napredne studije jugoistočne Europe.

Uz Centar, za organizaciju je zaslužan Institut za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu, a u ulozi partnera nalaze se  Friedrich Ebert Stiftung Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Erste Stiftung, European Fund for the Balkans, Francuski institut u Hrvatskoj, Consulato generale d’Italia – Fiume, Goethe Institut Zagreb, Art-kino Croatia i Grad Rijeka. Program Ljetne škole dio je programskih pravaca Kuhinja i Doba moći projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

FOTO: PIXABAY