LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova platforma

Na novoj platformi Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba možete samostalno naučiti znakovni jezik

Uz online sadržaje moći ćete naučiti sve o hrvatskom znakovnom jeziku.

Uz online sadržaje moći ćete naučiti sve o hrvatskom znakovnom jeziku.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir ima dugu tradiciju poučavanja znakovnog jezika, a ove godine osmislio je još jednu inovaciju - digitalnu platformu za samostalno učenje znakovnog jezika razine A1.1. Namijenjena je početnicima koji tek počinju učiti hrvatski znakovni jezik, ali i onima koji se žele prisjetiti osnova. Platforma je napravljena u obliku online tečaja te se sastoji do deset tema i preko 800 videosnimki koji vam mogu pomoći u učenju znakovnog jezika te kulture gluhih ljudi.

Svaka od deset tema sadrži rječnik znakova i fraza iz znakovnog jezika te zadatke s kojima se uvježbava njihova upotreba u rečeničnom kontekstu. Također se uči i o gramatici HZJ-a te razumijevanju kulturnog konteksta gluhih ljudi.

Iza sadržaja platforme stoji profesorica engleskog jezika i pedagogije te dugogodišnja djelatnica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba za poučavanje i prevođenje HZJ-a, Tajana Uzun. Tajana je i izvorna govornica HZJ-a te pripada grupi CODA (Children of Deaf Adults) što znači da je rođena u obitelji gluhih osoba. Za Zagrebinfo.hr otkrila je da je jako zadovoljna platformom.

– Edukaciju po ovom programu izvodili smo pilotno tijekom prošle godine s dvije grupe polaznika i rezultati su odlični. Naravno, moramo biti realni pri procjenjivanju znanja i zaključiti da polaznik koji nije izložen jeziku niti ima s kim vježbati produkciju neće imati jednake rezultate kao netko tko je okružen zajednicom koja koristi HZJ.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 2005. godine objavio je udžbenik u tri dijela Znak po znak za proučavanje hrvatskog znakovnog jezika, a u pripremi je i drugi udžbenik HZJ-a razine A1 Znakuj i ti! te najavljuju digitalnu platformu  za razinu A1.2.

FOTO: PEXELS