LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prva u Hrvatskoj

Na Medicinskom fakultetu otvorena biobanka s fekalijama, studenti među darovateljima

– Uspostavom Biobanke osigurava se pristupačna i ekonomična opcija za pacijente kojima je potrebno liječenje transplantacijom fekalne mikrobiote. – navode s Medicinskog fakulteta.

– Uspostavom Biobanke osigurava se pristupačna i ekonomična opcija za pacijente kojima je potrebno liječenje transplantacijom fekalne mikrobiote. – navode s Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao je dom prve biobanke s humanim fecesom koja će postojati u svrhu liječenja pacijenata transplantacijom fekalne mikrobiote, priopćio je nedavno Fakultet.

Na ovom potezu temeljit će se daljnji razvoj i primjena spomenute transplantacije koju su 2017. godine riječki gastroenolozi uspješno odradili, i to prvi u Hrvatskoj, kao metode liječenja gastroenteroloških bolesti.
– Transplantacija fekalne mikrobiote (TFM) ili prijenos fekalne mikrobiote oblik je liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizacija crijevne flore. Poremećaj crijevne flore primaoca najčešće je posljedica primjene antibiotika i uzrok je razvoj u infekcije bakterijom Clostridium difficile (CD). – objašnjavaju s Fakulteta.
Među dobrovoljnim darovateljima bit će i studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci, a sustav zdravih dobrovoljnih davaoca zapravo je jedan od temeljnih preduvjeta za provedbu kvalitetnih translacijskih istraživanja. 
– Uspostavom Biobanke osigurava se pristupačna i ekonomična opcija za pacijente kojima je potrebno liječenje transplantacijom fekalne mikrobiote uzimajući u obzir troškove povezane s probiranjem donora, laboratorijskom obradom fecesa te skladištenjem.
Informacije o darovateljima ostat će anonimne, a korisnici će biti sve hrvatske bolnice jer se stolica može poslati diljem zemlje sve dok je na ledu. Osim hrvatskih bolnica, u planu je i distribucija za susjedne zemlje:
– Fekalna biobanka na riječkom Medicinskom fakultetu bit će repozitorij i distribucijski centar, ne samo za Hrvatsku, već i za susjedne zemlje, budući da se najbliža biobanka takve vrste nalazi u Rimu. Također, planirano je i umrežavanje Biobanke u europsku mrežu biobanaka što će predstavljati temelj suradnje te uspostavu europske mreže partnera.
Biobanka je otvorena prekjučer u zgradi Medicinskog fakulteta gdje se trenutno nalazi sustav za krioprezervaciju. Detaljnije o projektu možete pronaći na web-stranici Fakulteta.
FOTO: FACEBOOK/MEDICINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U RIJECI