LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Na Medicini u Splitu predstavljeno veliko otkriće naših znastvenika iz područja dijagnostike i prevencije raka

Istraživanje se bavi nitrozamjenskim spojevima, koji oštećuju DNA u stanicama i uzrokuju genetske mutacije, što je ključno u procesu nastanka tumora.

Istraživanje se bavi nitrozamjenskim spojevima, koji oštećuju DNA u stanicama i uzrokuju genetske mutacije, što je ključno u procesu nastanka tumora.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održana je konferencija za medije na kojoj je tim znanstvenika, predvođen prof. dr. sc. Janošem Terzićem, objavio značajno otkriće o mehanizmu nastanka zloćudnih tumora. Njihovo istraživanje, objavljeno u prestižnom časopisu Nature, donosi nova saznanja koja bi mogla imati kliničke implikacije za dijagnostiku i prevenciju raka. Terzićeva grupa je, u suradnji s European Molecular Biology Laboratory (EMBL) iz Heidelberga, otkrila nov način nastanka zloćudnih tumora proučavajući tumor mokraćnog mjehura. Uspjeli su pokazati da bakterije pretvaraju određene kemikalije u opasne karcinogene koji potom uzrokuju rak.

Otkriće se temelji na istraživanjima provedenim na miševima, a tim je pokazao da bakterije u ljudskom crijevu mogu pretvarati nitrozamjenske spojeve, prisutne u duhanskom dimu i konzerviranoj hrani, u opasne karcinogene. Prof. Terzić objasnio je kako se ti spojevi talože u tkivu mokraćnog mjehura te mogu inducirati rak.

„Mehanizam djeluje tako da bakterije u crijevima nitrozamjenski spoj pretvaraju u još opasniju kemikaliju koja se taloži u tkivu mokraćnog mjehura i inducira rak. Naše otkriće sugerira da bi ovo moglo imati translacijsku mogućnost, no potrebne su daljnje studije za potvrdu. Otkrili smo da različiti ljudi imaju različite količine bakterija koje konvertiraju tu kemikaliju, što znači da se razlikujemo po potencijalu pretvorbe te kemikalije u vrlo opasnu. Ovisno o bakterijama koje imamo, različito smo skloni određenim tumorima. Ovo može imati kliničke implikacije jer se možemo unaprijed testirati kako bismo znali svoju razinu rizika. Također, moguće su buduće intervencije, poput eliminacije tih bakterija antibioticima, kako bi se smanjio rizik od tumora kod osoba koje su sklonije konverziji kemikalija.” – kazao je prof. Terzić.


Istraživanje se bavi nitrozamjenskim spojevima, koji oštećuju DNA u stanicama i uzrokuju genetske mutacije, što je ključno u procesu nastanka tumora. Prof. Terzić objasnio je što su to nitrozamjenski spojevi.

Prilika da predstavite inovativne ideje za rješavanje globalnih problema i povežete se sa stručnjacima iz cijelog svijeta


 

„To su opasne kemikalije kojih ima u duhanskom dimu, konzerviranoj hrani i dr. Kad se dio njih jednom nađe u organizmu, odnosno u našim stanicama, onda one oštećuju DNA, uzrokuju mutaciju u našim genima, a mutacije u genima su jedan od osnovnih elemenata na procesu nastanka tumora.” – objasnio je.


Terzićev tim na otkriću radi već sedam godina, a daljnja sudbina tog istraživanja ovisi o onome što će raditi drugi istraživači u svijetu. Financiranje istraživanja osigurala je Hrvatska zaklada za znanost, a prof. Terzić nada se da će nova sredstva omogućiti nastavak kliničkog dijela projekta.
 

„Potrebno je uspoređivati ljude na temelju potencijala konverzije jedne kemikalije u drugu. Treba vidjeti ima li više tumora jedna ili druga grupa ljudi. To su klinička istraživanja koja bi tek trebala uslijediti. Moj projekt dosad nije uključivao taj klinički dio. Moj rad je financirala Hrvatska zaklada za znanost, a ako dobijemo sredstva, možda ćemo moći nastaviti i s kliničkim aspektom.” – zaključio je prof. Terzić.


Zagrebačko sveučilište ostvarilo povijesni uspjeh na međunarodnoj rang-ljestvici, Sveučilište u Splitu zabilježilo veliki pad


Prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Igor Jerković istaknuo je važnost tog istraživanja za sveučilište.
 

„Prisjetimo se malo povijesti. Prvi rad smo objavili 1979. godine u časopisima Web of Science. Do 2009. godine dostigli smo svjetski prosjek, a u posljednjih pet godina otprilike polovica naših radova nalazi se u najboljim svjetskim časopisima! Ovim uspjehom dokazujemo da smo Sveučilište koje radi vrhunska istraživanja. Posebno bih istaknuo prof. Terzića i njegov izvanredni tim s Medicinskog fakulteta čiji je doprinos ovdje izuzetan.” – izjavio je.


Značaj tog rada nije samo simboličan, on će doprinijeti i boljem rangiranju sveučilišta na svjetskim ljestvicama temeljenim na znanstvenim doprinosima. Prof. Jerković naglašava da se ovdje radi o vrhunskim svjetskim istraživanjima koja postavljaju nove standarde i otvaraju vrata budućim generacijama znanstvenika.
 

„Nadam se da će ovaj rad privući svjetske znanstvenike da nam se pridruže u našim istraživanjima. Također vjerujem da će privući i nove studente, jer studenti su danas itekako zainteresirani za uključivanje u znanstvena istraživanja od samog početka studiranja. Ovdje ne govorimo samo o istraživanjima, nego da naglasim, radi se o vrhunskim svjetskim istraživanjima! Naše sveučilište postaje sve više prepoznato kao centar izvrsnosti, a s ovim radom postavljamo nove standarde i otvaramo vrata budućim generacijama znanstvenika.” – zadovoljno je zaključio prorektor.


To otkriće ne samo da pridonosi razumijevanju raka nego otvara i nova pitanja i mogućnosti za daljnja istraživanja u području onkologije i mikrobiologije. Više detalja o istraživanju dostupno je na sljedećoj poveznici.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U SPLITU
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU