LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Selekcija dokumentarnog filma

Na jubilarnom izdanju Dana hrvatskog filma publiku očekuju 24 dokumentarca; ulaz je besplatan

Dani hrvatskog filma održat će se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac. Dokumentarni program uključuje 24 filma, a ulaz na sve programe besplatan je.

Dani hrvatskog filma održat će se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac. Dokumentarni program uključuje 24 filma, a ulaz na sve programe besplatan je.

Jubilarno 30. izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac. Dokumentarni program uključuje 24 filma u selekciji filmskog i književnog kritičara Dragana Juraka.


Riječ je o naslovima koji pokrivaju širok spektar i otkrivaju različite autorske preokupacije, pristupe i poetike; u doba u kojem su društvene konvencije poprimile potpuno novi oblik autori pronalaze vlastite načine da progovaraju o svijetu oko nas. Tematski raspon, ističu organizatori, proteže se od dinamika unutar obitelji, potragom za ljubavlju kroz razne pristupe, intimno i globalno, sve do tema, problema i pojava proizišlih iz aktualnih društvenih zbivanja.

Film Osijek <-> Kopenhagen, grad traži ubojicu novi je film multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora koji bilježi ratnu epizodu iz autorova života – kada je u proljeće 1992. krenuo na put u Dansku kako bi na tamošnjoj televiziji upozorio na ratna događanja. U formi videodnevnika ovaj film funkcionira kao slika jedne generacije i načina na koji je preživjela tadašnje okolnosti.

Vizualna umjetnica i redateljica Renata Poljak u filmu Split vlastitu rodnom gradu dodjeljuje teret i odgovornost za vlastitu intimnu priču – prolazeći kroz razvod, Split preuzima dodatnu ulogu onoga koji razdvaja. Višestruko nagrađivani film Jedna od nas redatelja Đure Gavrana priča je o skupini bivših kolega koji se tijekom proslave petnaeste godišnjice mature pokušavaju suočiti sa spoznajom da je njihova nekadašnja školska kolegica tijekom odrastanja bila izložena seksualnom zlostavljanju.

U potragu za ljubavlju krenuli su Anđela i Davor Rostuhara u dokumentarcu Ljubav oko svijeta; putujući u najudaljenije kutke svijeta, od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, autorski dvojac bilježi čak 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima.

Kratkometražni dokumentarci progovaraju o raznima temama: Axiom Antonija Lizatovića o trajektu izvan turističke sezone, Daleko je more Jakova Torića o proteklim ljetima, Valentina Lončarić u filmu Grad u koji moram putovati prikazuje vlastita stremljenja o gradnji brže željezničke pruge, Lucija Brkić u filmu Jednog petka popodne kontemplira o stvarnosti trenutka, dok Tomislav Šoban kroz film Kad odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo donosi autobiografski uradak o stanu u kojem živi te o tajni koju skriva; Toni Jelenić u filmu Martin Torpedo portretira starca bez doma koji se skrasio u lučici bivše tvornice Torpedo.

Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma besplatan je, a cjeloviti program dostupan je na poveznici

FOTO: UNSPLASH