LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Porezna konferencija

Na EFZG-u pokrenuta rasprava o porezima; apostrofirana problematika šverca duhana

Kako bi se pružile praktične preporuke za unapređenje hrvatskog poreznog sustava, na EFZG-u je održana konferencija koja je okupila ugledne znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake.

Kako bi se pružile praktične preporuke za unapređenje hrvatskog poreznog sustava, na EFZG-u je održana konferencija koja je okupila ugledne znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake.

Zagrebački Ekonomski fakultet u svojim je prostorijama s tvrtkom Deloitte organizirao 2. Poreznu konferenciju: Utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj. Cilj je bio poticanje razmjene ideja i mišljenja te pružanje praktičnih preporuka za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske dijalogom glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH, a okupila je ugledne hrvatske znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake. Predavanje naziva Ciljevi i očekivanja porezne reforme u Hrvatskoj održao je ministar financija dr. sc. Zdravko Marić. U ime organizatora sudionike su pozdravili prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta Zagreb, Helena Schmidt, partnerica u Deloitteu Hrvatska te prof. dr. sc. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Skupu se obratio i potpredsjednik Vlade RH g. Tomislav Tolušić. U sklopu događaja povela se rasprava o aktualnim poreznim temama u okviru dvaju panela: Razvojne perspektive porezne reforme i Utjecaj porezne politike na inovacije i kreativnu industriju.

Na konferenciji su se čule poruke koje se odnose na daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, bez obzira na napore koji su uloženi u reformu u vezi s oporezivanjem rada i PDV-a. Potrebno je ulagati daljnje napore u sprečavanje porezne evazije, posebno u kontekstu PDV-a, ali i drugih zloupotreba sustava kako bi se moglo dalje rasteretiti porezno opterećenje. S obzirom na proračunski suficit i stabilizaciju javnih financija u 2020. godini predviđeno je snižavanje opće stope PDV-a na 24%. U dijelu o trošarinama zaključeno je da bi u osmišljavanju strukture poreznog opterećenja trebalo imati na umu vezu između visine poreza i društvene štete koju potrošnja proizvoda koji podliježu plaćanju trošarina proizvodi. Posebno je u raspravi apostrofirana problematika šverca duhana i duhanskih proizvoda te u tom smislu reperkusije na legalno poslovanje i proračunske prihode. Zasebna se rasprava povela u vezi s utjecajem poreznog sustava na inovacije i kreativne industrije. Istaknuta je potreba za većom prilagodbom poreznog sustava specifičnim industrijama, poput kreativnih i inovativnih.

Ekonomija u Zagrebu ubrzo zatvara svoja vrata, evo kada opet počinje s radom


IZVOR: EFZG
FOTO: EFZG