LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatske autoceste

Na cestama vladaju zimski uvjeti, HAC poslao posebna upozorenja vozačima

Vozači često imaju percepciju kako zimske službe nisu ažurne, a iz HAC-a su to pokušali demantirati koristeći četiri najčešće zablude.

Vozači često imaju percepciju kako zimske službe nisu ažurne, a iz HAC-a su to pokušali demantirati koristeći četiri najčešće zablude.

Snijeg je proteklih dana preplavio autoceste koje prolaze kroz Liku i Gorski kotar. Nažalost, proteklog je vikenda na autocesti A3 došlo do teške prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, a čak 11 je ozlijeđeno.

HAC je izdao posebna upozorenja vozačima, a ista se ponajviše odnose na prilagodbu brzine uvjetima na cestama.

Nažalost, ovog vikenda svjedoci smo teške prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom. Hrvatske autoceste iskreno suosjećaju s obitelj stradalog te im ovim putem izražavamo sućut. 

Podsjećamo naše korisnike da vožnju prilagode uvjetima na cesti i upozorenjima. Vozači često podcjenjuju vremenske uvjete, međutim u zimskim uvjetima, uvjetima magle  ili kiše, sastavni dio svakog putovanja moraju biti oprema, oprez i odgovornost. Koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podsjetili na važnost odgovorne vožnje te pridržavanja prometnih propisa i pravila. Brzina, umor, nepažnja vozača, nepridržavanje sigurnosnog razmaka između dva vozila  te vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća - stoji na stranici Hrvatskih autocesta.

Vozači često imaju percepciju kako zimske službe nisu ažurne, a iz HAC-a su to pokušali demantirati koristeći četiri najčešće zablude.

Prva percepcija vozača odnosi se na mišljenje da snijeg uvijek iznenadi zimsku službu. Iz HAC-a naglašavaju nešto što je i logično - uklanjanje snijega ne može početi prije nego što snijeg počne padati.

Cesta mora biti crna - ovo je druga zabluda koju su iz HAC-a odlučili demantirati.

Za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega.

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralicu - glasi treća zabluda.

Broj ralica manji je od broja vozila na cesti i nije moguće svakom vozaču vidjeti ralicu. Kada bi ralice bile ispred svakog vozila prometovanje autocestom bilo bi nemoguće – nastao bi kolaps - objašnjavaju na stranici Hrvatskih autocesta.

I na kraju, poneki vozači smatraju da, ako imaju zimske gume i pogon na sve kotače, nisu dužni prilagoditi brzinu zimskim uvjetima. Naravno, riječ je o još jednoj zabludi koja može ozbiljno ugroziti ljudski život.

Kao što ne postoji apsolutna sigurnost tako niti najsuvremeniji sustavi pomoći u vožnji, vrsta pogona ili najkvalitetnije gume, ponekad ne mogu protiv prirode i zakona fizike. Najveća garancija sigurnosti su odgovorni vozači i pridržavanje ograničenja brzine; samo tako štitimo svoje i tuđe živote.

FOTO: PIXABAY