LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rasprava u tijeku

MZO provodi javnu raspravu o Pravilniku o polaganju državne mature i radu NCVVO-a

Do 22. svibnja otvorene su dvije javne rasprave Ministarstva znanosti i obrazovanja vezane uz državnu maturu i Centar koji se njome bavi.

Do 22. svibnja otvorene su dvije javne rasprave Ministarstva znanosti i obrazovanja vezane uz državnu maturu i Centar koji se njome bavi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja trenutno provodi savjetovanje o izmjenama u Pravilniku o polaganju državne mature i Zakonu o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Što se tiče izmjena u Pravilniku o polaganju državne mature, zapravo se načelno radi o tome da se ono što je bilo u nadležnosti ministra znanosti i obrazovanja prebacuje u nadležnost Upravnog vijeća Centra. To Vijeće ujedno će biti ono kojemu će maturanti dostavljati eventualne prigovore na rezultate mature.

Detaljnije možete pročitati na poveznici, gdje do 22. svibnja možete ostaviti i svoje mišljenje.

Prisjetimo se, nedavno je došlo do problema u NCVVO-u zbog toga što su nekolicini maturanata bili dodani bodovi zbog kojih su ipak uspješno položili ispite. Nakon tog skandala ukinuto je povjerenstvo koje je bilo zaduženo za prigovore, no ravnateljica Katavić ostala je na svojoj funkciji.
Vezano: Ravnateljica NCVVO-a Katavić i bivša ministrica Divjak bacaju teške optužbe zbog državne mature
Izmjene u Zakonu o NCVVO-u trebale bi doprinijeti efikasnijem uređenju unutarnjeg ustroja Centra te bi trebalo biti uvedeno radno mjesto pomoćnika ravnatelja.

Jedna od izmjena tiče se i članka 14, stavka 2. u kojemu se navodi da ravnatelj Centra može poduzeti sve pravne radnje u ime Centra u vrijednosti do 300 000 kuna te da mu je za iznos veći od toga potrebna suglasnost Upravnog vijeća, odnosno suglasnost osnivača ako je riječ o iznosu većem od 600 000 kuna, tj. suglasnost Vlade RH za iznos već od milijun kuna.

Svoje mišljenje moguće je dati u javnoj raspravi otvorenoj ovdje, također do 22. svibnja.
FOTO: PIXABAY