LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje o uvođenju obaveznog vojnog roka

"Muškarci danas više nisu muškarci i ne znaju promijeniti žarulju"

EduCentar istražio je mišljenje javnosti o uvođenju obaveznog vojnog roka. Jedan dio ispitanika smatra da je to odličan oblik odgoja, a drugi ga smatraju bacanjem državnog novca.

EduCentar istražio je mišljenje javnosti o uvođenju obaveznog vojnog roka. Jedan dio ispitanika smatra da je to odličan oblik odgoja, a drugi ga smatraju bacanjem državnog novca.

U anketi provedenoj na više od 680 ispitanika portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o uvođenju obaveznog vojnog roka. Više od pola ispitanika smatra da bi ga trebalo uvesti jer je isti odličan za stjecanje discipline. Ističu kako mnogo mladih nema nikakve odgojne discipline, nemaju poštovanje prema radnoj navici i taj im je pojam nepoznat. Vjeruju kako je vojni rok dobar oblik odgoja koji je potreban većini muškaraca.

Vojska je najbolja i najjača organizacija na svijetu i svi u dobi od 16 do 45 godina trebaju je iskusiti i naravno, ovisno o završenoj školi, dobiti časnički ili dočasnički čin.  komentar je jednog ispitanika.  

Ispitanici navode da "muškarci danas više nisu muškarci i ne znaju promijeniti žarulju" te da "nisu u stanju zabiti čavao u zid, a kamoli nešto kompliciranije." Neki od ispitanika vjeruju da je vojni rok prijeko potreban:

  Naravno, samo će tako naučiti spremati krevet, shvatiti da se prljave čarape ne ostavljaju ispod kreveta i na kraju, naučiti poštivati roditelje! – jedan je od komentara.

Osim stjecanja discipline, ispitanici smatraju kako je jedna od prednosti služenja vojnog roka i zajedništvo:

Čovjek nauči puno toga o zajedništvu, odnosno koliko ljudi mogu učiniti ako su složni. Uz zajedništvo,  jedna od važnijih stvari koja se nauči u vojsci jest brinuti se o samome sebi. U vojsci, a pogotovo nakon službe, osoba počne cijeniti stvari za koje ranije nije ni mislila da su bitne. Zato mislim da bi svaka sposobna osoba trebala služiti vojni rok, bez mogućnosti civilnog služenja.

Najmanji broj ispitanika zalaže se za civilno služenje vojnog roka. Nešto manje od 7 posto podržava uvođenje vojnog roka ako postoji opcija služenja u različitim institucijama. Ispitanici smatraju kako su škole i bolnice odlične institucije u kojima mladi mogu odslužiti vojni rok. Također, ističu i kako bi dobra opcija bila pomaganje starijim i nemoćnim osobama.

Dio ispitanika ipak se protivi uvođenju obaveznog vojnog roka, Da mlade ne treba prisiljavati na nešto za što sami nemaju želju, smatra njih 42 posto. Tako ističu da treba postojati "mogućnost samostalnog odlučivanja" te vjeruju da se "ratovi mogu spriječiti jedino ignoriranjem svega vojnog."

Neki ističu kako je vojni rok "bacanje državnog novca i gubljenje vremena" i da će "oni kojima je do vojske dobrovoljno otići u vojsku, a ostale bi trebalo pustiti da se bave onime čime žele". Iako nisu pobornici vojnog roka, neki ispitanici podržavaju vojni rok ako postoji mogućnost zapošljavanja nakon isteka služenja.

 Nitko nema pravo silom zakona niti bilo kakvim nasilnim aktom određivati mjesto, vrijeme i način razmišljanja. Služenje vojnog roka isključivo po izboru! zaključuje jedan od ispitanika.

FOTO: STUDENTSKI.HR