LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sustav javnih bicikala

Mreži Nextbike gradova pridružila se Velika Gorica

– Vlak i autobus stanovnici Velike Gorice i Zagreba sada mogu kombinirati s javnim biciklima čime smo zakoračili u eru pravog integriranog javnog prijevoza o kojemu već godinama slušamo teorije koje su danas konačno zaživjele – ističe Krešimir Dvorski.

– Vlak i autobus stanovnici Velike Gorice i Zagreba sada mogu kombinirati s javnim biciklima čime smo zakoračili u eru pravog integriranog javnog prijevoza o kojemu već godinama slušamo teorije koje su danas konačno zaživjele – ističe Krešimir Dvorski.

Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u deset hrvatskih gradova i općina: Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj, pa čak i na otoku Lastovu. Tom se društvu pridružila i Velika Gorica 16. svibnja 2017., a do srpnja ove godine još četiri nova grada uvode Nextbike sustav javnih bicikala. Nakon službenog predstavljanja projekta slijedila je probna vožnja javnim biciklima u krugu komunalnog centra VG Goričanka. Svi su prisutni bili oduševljeni performansama bicikala i besplatnom mobilnom aplikacijom za brz i jednostavan najam. 

Što je Nextbike?

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 79 kuna godišnje članarine Nextbike bicikle može koristiti u više od 120 gradova u svijetu. Spremno čeka nove gradove i tvrtke koji ulažu u održivu mobilnost i kontinuirano ulaže u nove tehnologije i unapređenje korisničkog iskustva. Kako bi se osjećali sigurnije u prometu, Nextbike u suradnji s udrugom Sigurnost u prometu, Fakultetom prometnih znanosti i Crvenim križem svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

Podrška projektu

Projekt su pozdravili Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, pjevačica Ivana Banfić, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Savez za željeznicu i HŽ Putnički prijevoz, Nextbike partner u integriranom javnom prijevozu čiji putnici uživaju čak 150 minuta besplatne vožnje svaki dan, 365 dana u godini. Savez društava Naša djeca pozdravio je projekt u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru. Ministarstvo turizma i Hrvatski ferijalni i hostelski savez prepoznali su ovu uslugu kao odličnu polugu za produljenje turističke sezone.

Gradonačelnik o projektu

– Velika Gorica već ima nagradu kao drugi najbiciklističkiji grad. Imamo 45 kilometara biciklističkih staza i nastavit ćemo graditi mrežu. Slijedi nam izgradnja staze prema Posavini i prema Vukomeričkim goricama. Uvođenjem sustava javnih bicikala potvrđujemo se kao grad koji uistinu teži održivom razvoju. Korištenjem sustava javnih bicikala značajno se smanjuje emisija štetnih plinova, buka, prometne gužve i problemi s parkiranjem.  Ovaj projekt ćemo razvijati i dalje. Nakon ove dvije stanice, koje će od danas biti u funkciji, širit ćemo ih i na druge važne točke u gradu, prije svega na željeznički kolodvor te ćemo na taj način omogućiti ljudima da biciklima i vlakom brže, povoljnije i jednostavnije stignu do Zagreb. – rekao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Foto: Nextbike

Ivana Banfić oduševljena što je Nextbike konačno i u njenom gradu

Poznata pjevačica Ivana Banfić jako se razveselila uvođenju Nextbike bicikala u svom gradu. Odmah nakon službenog predstavljanja sjela je na bicikl s gradonačelnikom Barišićem i kolegama te krenula u probni đir. Oduševljena biciklima i jednostavnošću korištenja pozvala je sve svoje sugrađane da sjednu i voze bicikle.

Vlak i bicikl spajaju Zagreb i Veliku Goricu

– Vlak i autobus stanovnici Velike Gorice i Zagreba sada mogu kombinirati s javnim biciklima čime smo zakoračili u eru pravog integriranog javnog prijevoza o kojemu već godinama slušamo teorije koje su danas konačno zaživjele. Mali je to korak za nas, ali veliki za sve ljubitelje bicikliranja – izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala povodom svečanog puštanja sustava u rad.

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti četiri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki je dobitnik DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva.

Više informacija potražite na poveznici.

FOTO: NEXTBIKE