LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uz pomoć Erasmusa+

Modernizacija u Hrvatskoj pošti: pošiljke će se dostavljati dronovima

Hrvatska pošta sudjeluje u Erasmus+ projektima čiji je cilj postizanje zelene tranzicije i povećanje održivosti poslovanja.

Hrvatska pošta sudjeluje u Erasmus+ projektima čiji je cilj postizanje zelene tranzicije i povećanje održivosti poslovanja.

Hrvatska pošta sudjeluje u dvama Erasmus+ projektima vezanim uz horizontalne prioritete programa Erasmus+, a to su zelena tranzicija te uključivanje i raznolikost, prenosi AMPEU. Provedba projekta FlyVETUp! započela je u jesen 2020. u okviru projektnog formata Strateška partnerstva čiji je nositelj Hrvatska pošta s partnerima: Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perišina iz Velike Gorice, grčki i ciparski nacionalni poštanski operateri, partnerske tvrtke Dronint i BK Consult te strukovni trening centar AKME. Projekt traje do studenoga ove godine. 

– Svjesna svojih odgovornosti i obveza vezanih uz klimatsku neutralnost i usklađivanje s Europskim zelenim planom, Hrvatska pošta započela je s procesom ozelenjavanja svog voznog parka. Prilikom isporuke obveza prema korisnika, preko 3000 voznih jedinica godišnje prijeđe preko 45 000 000 km koje pritom emitiraju ogromne količine CO2 u atmosferu. Trenutno oko 7% voznog parka čine električna vozila, a daljnji je plan kupnja novih električnih vozila uz povećanje broja električnih punionica. U planu je i izgradnja energetski učinkovitih zgrada koje u svom sastavu imaju i fotonaponske, odnosno male sunčane elektrane što nekretnine čine energetski neovisnijim. – istaknula je predstavnica Hrvatske pošte i voditeljica projekata Ivana Filipović u sklopu webinara Agencije za mobilnost i programe EU. 

Filipović je istaknula kako tvrtka prati europske i svjetske trendove kada je riječ o energetski učinkovitijim načinima dostave – dronom koja je u svojoj testnoj fazi ili paketomatom, a sve u cilju doprinosa postizanju klimatske neutralnosti. Sjajno je što se projekti odnose i na spoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja s tržištem rada kako bi srednjoškolskim učenicima omogućio spremniji izlazak na tržište rada. U skladu s tim, projektne aktivnosti uključuju izradu kurikuluma za upravljača dronova u suradnji sa Zrakoplovno-tehničkom školom Rudolfa Perišina iz Velike Gorice te domaćim i međunarodnim tvrtkama i institucijama.

– Cilj je buduće tehničare zrakoplovstva osposobiti i da postanu upravljači dronova. Nakon pohađanja obuke koja se razvija kroz projektne aktivnosti, učenici bi položili tečaj za operatera drona i na taj način, uz formalno srednjoškolsko obrazovanje, stekli dodatne kvalifikacije i uvide u nove mogućnosti – kako unaprijediti kvalifikacije, vještine i znanja. – naglasila je na webinaru Filipović. 

FOTO: PIXABAY