LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Parlamentarni izbori 2020.

Moći će glasovati oni koji su u samoizolaciji, ne i oni s koronavirusom – evo i kako!

Do 2. srpnja primaju se prijave za glasovanje za osobe koje se u mjestu prebivališta nalaze u samoizolaciji.

Do 2. srpnja primaju se prijave za glasovanje za osobe koje se u mjestu prebivališta nalaze u samoizolaciji.

Državno izborni povjerenstvo pozvalo je birače koji žele glasovati, a nalaze se u samoizolaciji, da se najkasnije do četvrtka, 2. srpnja, prijave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje, prenosi Hina
Vezano: Još kratko stignete sudjelovati u istraživanju uoči parlamentarnih izbora
Birači će glasovati ispred ulaza stana ili kuće u mjestu prebivališta obavezno s maskom za nos i usta, a ako birač ne želi izići, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama i ostalom potrebnom opremom i dezinficijensom kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice. Nakon 10 posjeta biračima članovi biračkoga odbora dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

Kontakt podaci nadležnih povjerenstava dostupni su na sljedećoj poveznici. ​​​U DIP-u uvjeravaju da bez obzira na broj osoba u samoizolaciji birački odbori imaju dovoljno kapaciteta kako bi omogućili glasovanje svima koji to žele. Ipak, pritom ističu kako to pravo nije apsolutno i da se nikada nije tvrdilo da će 100 posto onih koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

– Specifikum je ovih izbora da, pored osoba koje inače ne mogu doći do biračkih mjesta, imamo i osobe u samoizolaciji. Ta mogućnost nije apsolutna te se ni na jednim izborima to nije omogućilo apsolutno svima koji su se javili, nego onoliko koliko se moglo s obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu. – kazao je u ponedjeljak predsjednik DIP-a Đuro Sessa, prenosi Hina.

Ipak, osobe koje su zaražene koronavirusom neće moći glasovati bez obzira na mjere opreza i ostale procedure.
FOTO: PIXABAY