LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priznanje učenicima

Mladim borcima protiv nasilja pripala nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

Lea Zelić i Mihael Kuzmičić, talentirane, uspješne, pametne i sposobne mlade su osobe koje su zahvaljujući svojem angažmanu zaslužile nagradu za borbu protiv nasilja.

Lea Zelić i Mihael Kuzmičić, talentirane, uspješne, pametne i sposobne mlade su osobe koje su zahvaljujući svojem angažmanu zaslužile nagradu za borbu protiv nasilja.

U ponedjeljak, 16. studenog, povodom Međunarodnog dana tolerancije uručene su nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost Lei Zelić, učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića, i Mihaelu Kuzmičiću, učeniku Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Učenici su nagrađeni zbog iznimnog angažmana u borbi protiv nasilja te zbog uključenosti u dobrovoljne akcije, zbog skupljanja sredstava za nesretne i ugrožene itd. 

Lea Zelić

Učenica Lea od prvog razreda osnovne škole piše pjesme u kojima naglašava svoje osjećaje, stvarnost, razmišljanje. Zrelog je razmišljanja, iznimno je talentirana, pomalo plaha, ali dovoljno jaka da ostvari ono što zacrta i da svojim djelima mijenja okolinu.
– U sferi borbe protiv nasilja ističe se dvama velikim uspjesima – humanitarnim koncertom u Kazalištu Knap za Hrabri telefon u siječnju 2019. koji je organizirala zajedno s obitelji te suautorstvom u stvaranju teksta za predstavu Ako kažeš, gotov si, koja govori upravo o bullyingu, a postavljena je na daske zagrebačkoga kazališta Žar ptica. Početkom 2020. za pjesmu Nisi manje vrijedan kada padneš osvojila je nagradu za najbolju narativnu pjesmu na Šantićevu festivalu, međunarodnom festivalu djece pjesnika. Upravo je ta pjesma srž svega onoga za što se zalaže, njome je željela potaknuti na borbu sve koji trpe neku vrstu nasilja, koje se omalovažava i kojima okolina postavlja razne prepreke. Poručuje im da nisu manje vrijedni, nego upravo suprotno – vrijedni su više od onih koji ih zlostavljaju. – stoji u priopćenju Centra Luka Ritz.
Mihael Kuzmičić

Mihael je predsjednik Vijeća učenika i osoba koja se predala borbi protiv nasilja kako bi postao primjer vršnjacima te dobar i brižan prijatelj. Kako stoji u priopćenju, od velike je pomoći nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja, dok osobnim primjerom svoje vršnjake motivira, ohrabruje u radu i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi.
– U školi sudjeluje u brojnim događanjima: humanitarnim akcijama, projektima prevencije nasilja, mirovnim koncertima, izložbama, tribinama, okruglim stolovima, radionicama, oplemenjuje ih i često organizira. Aktivan je i u javnozdravstvenoj kampanji u školi Movember; promociji mentalnog zdravlja. Jedan je od organizatora obilježavanja Dana ružičastih majica, dana prevencije nasilja u školi. Redovito prezentira školu osnovnoškolcima.
Niz je drugih aktivnosti u kojima Mihael sudjeluje, kao što su oni književni i dramski događaji te natjecanja u području u kojemu se obrazuje.
 
Studentski.hr i Centar za razvoj mladih potiču prijavu svih oblika nasilja, uključujući internetskog nasilja u sklopu projekta Siguran klik koji provodi CERM u partnerstvu sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, a uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
FOTO: GRAD ZAGREB