LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko Nadzemlje Split

„Mladi sve više sumnjaju u svoje poslanje, a oni su nada Europe i naše domovine“

Na susretu mladih grada Splita otvorena su pitanja – što je zapravo nada i kakva bi trebala biti nada jednog kršćanina.

Na susretu mladih grada Splita otvorena su pitanja – što je zapravo nada i kakva bi trebala biti nada jednog kršćanina.

Mladi iz Hrvatskog Nadzemlja u srijedu, 18. siječnja 2017. godine, po običaju su napunili dvoranu Nadbiskupijskog sjemeništa. Tema prvog susreta u novoj kalendarskoj godini bila je Nada. Geslo ovogodišnjeg susreta mladih u gradu heroju Vukovaru glasi Krist - naša Nada, stoga je s pravom otvoreno pitanje što je zapravo nada i kakva bi trebala biti nada jednog kršćanina.

Susret je pjesmom otvorio Skac Bend, a Nadzemlje prigodnom pjesmom o Vukovaru i filmom koji je parodirao vremensku prognozu. Dok god ima nade, nema tko sreću da nam krade – jedna je od misli voditelja prognoze te nam tako ciklona loših vijesti i crveni meteo alarm prikazani u njoj ne mogu nanijeti veliku štetu.

Gost predavač ovog susreta bio je hrabri, inače duhovnik Hrvatskog Nadzemlja i profesor na KBF-u u Splitu, don Mladen Parlov koji je pristao održati predavanje kako bi se susret nesmetano održao jer je planirani predavač zbog vremenskih neprilika bio onemogućen u dolasku iz Slavonije. Don Mladen konstatirao je kako Europa samu sebe zavija u crno nedostatkom nade, a i mladi sve više sumnjaju u svoje poslanje, a upravo ti mladi nada su Europe i naše domovine i tim ohrabrujućim riječima obratio se publici te ju pozvao na gradnju novoga života. Kako se nadati? Koji je najsigurniji put? Zasigurno molitva! Ona u sebi ujedinjuje dvije teologalne krjeposti – vjeru i nadu.

FOTO: Hrvatsko Nadzemlje Split

Nakon predavanja prikazan je ozbiljan film snimljen po istinitom događaju Dum spiro spero. Govori o svećeniku koji je zbog neodavanja Ispovjedne tajne u komunističkom režimu osuđen na smrtnu kaznu. Dok su hostese marljivo skupljale papiriće s pitanjima publike, predavač je odgovarao na pripremljena pitanja, a nakon njih uslijedila je igra humorističnog karaktera u kojoj se don Mladen odlično snašao. Igru je, kao i cijeli susret, humorom animirao dobro uigrani voditeljski dvojac.

Susret se lagano priveo kraju s nekoliko obavijesti iz Pastorala mladih. Nadzemljaši su ovaj susret iskoristili kako bi proglasili svoj novi projekt, kampanju Usudi se, otvorenim. Ideja se rodila iz istoimenog motivacijskog filma na kojem su sudjelovali Hrvatsko Nadzemlje i pater Ike Mandurić, a čija je naracija nastala iz pera bivšeg Nadzemljaša Josipa Ulića. Mladima se na samom svršetku s par prigodnih riječi obratio don Mihael Prović, povjerenik za mlade i studentski kapelan. Nakon prigodne završne meditacije mladi su se zadržali na kratkom druženju upriličenom u atriju Nadbiskupijskog sjemeništa.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja bit će po običaju humorističnog karaktera. Tema je Valentinovo s Nadzemljem i održat će se 15. veljače 2017. godine

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT