LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Socijalna inkluzija

Mladi pokrenuli projekt za djecu s teškoćama u razvoju

Akcijom Rotaract kluba Split je među prvim gradovima s komunikacijskim pločama za djecu s teškoćama u razvoju.

Akcijom Rotaract kluba Split je među prvim gradovima s komunikacijskim pločama za djecu s teškoćama u razvoju.

Rotaract klub Split u suradnji s Udrugom Spektar i uz podršku Grada Splita te Parkova i nasada, pokrenuli su hvalevrijedan projekt postavljanja komunikacijskih ploča na javnim površinama Grada Splita. Prva takva ploča postavljena je na dječjem igralištu Splita 3 i tako je Splitu omogućeno da postane inkluzivna zajednica za djecu s teškoćama u razvoju.

Predsjednica Udruge Spektar Matea Videk i potpredsjednica Mirna Carević ističu veliku važnost postavljanja ovakvih ploča. Ove ploče samo su jedan od oblika potpomognute komunikacije djece s komunikacijskim teškoćama, ali isto tako svojim postojanjem simboliziraju zajedništvo i jedinstvenost u pristupu svoj djeci.

Komunikacija između nekoga tko je neverbalan i nekoga tko nema teškoća u komunikaciji može biti teška i izazovna. Upravo zato komunikacijske ploče mogu smanjiti neke od ovih poteškoća pružanjem jednostavnih, prepoznatljivih slika i simbola za međusobno razumijevanje.

Primjerice, mogu se  koristiti za izražavanje jednostavnih poruka poput moram na WC, postavljanje pitanja, davanje komentara, izražavanje vlastitog mišljenja i slično. Ploče djeci pomažu u izražavanju misli, potreba, želja i povećavaju autonomiju dopuštajući djeci i odraslima da donose odluke o vlastitom životu jer im omogućuje učinkovitije komuniciranje s drugima. Također, pružaju način za učenje i uvježbavanje naprednijih komunikacijskih vještina.

FOTO: Rotaract klub Split
 

Ovaj projekt u svojoj provedbi ne potpomaže samo djecu s teškoćama u razvoju, već pridonosi razvoju sve djece i to najviše njihove empatičnosti i razvoja socijalnih vještina.

Upravo su zato članovi Rotaract kluba Split, pod vodstvom Marija Azinovića i Vide Vuletića, zadovoljni odazivom na njihovu klupsku akciju te se nadaju da je ova prva postavljena ploča u Splitu tek početak te da će svako dječje igralište imati ovakvu ploču.

Inače, cilj je Rotaract klubova omogućiti mladima poboljšanje i unapređenje znanja i vještina u domeni profesionalnog razvoja, suočavanje i rješavanje problema zajednice i poticanje boljih odnosa među svim ljudima svijeta putem mreže prijateljstva i uzajamnog razumijevanja. Stoga Rotaract klubovi organiziraju različite projekte i aktivnosti koji ovise o interesima kluba i njihovih članova. Na lokalnoj i međunarodnoj razini rotarakteri organiziraju konferencije i seminare, druže se i putuju unutar i izvan Hrvatske te provode razne projekte za društvenu korist poput ovog za djecu s teškoćama u razvoju.

FOTO: ROTARACT KLUB SPLIT