LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zasad je glavni osumnjičeni

Mlađi muškarac lažno se predstavio da traži sobu, a onda provalio u stan djevojci koja je objavila oglas na koji se javio?

Djevojci koja je objavila oglas da traži sustanara javio se netko s lažnog profila, a dva tjedna nakon toga u stan joj je provalio mlađi muškarac i pokušao je silovati. Glavni je osumnjičenik upravo muškarac koji je došao pogledati njezin stan.

Djevojci koja je objavila oglas da traži sustanara javio se netko s lažnog profila, a dva tjedna nakon toga u stan joj je provalio mlađi muškarac i pokušao je silovati. Glavni je osumnjičenik upravo muškarac koji je došao pogledati njezin stan.

Nakon što je stavila oglas da traži cimera ili cimericu za slobodnu sobu u stanu, djevojci H. D. javila se preko Facebooka djevojka koja je, naizgled, tražila sobu. Ne sumnjajući u namjere djevojke, budući da je na profilu imala profilnu sliku i ime i prezime, H. D. joj je dala podatke poput točne adrese i vremena kad je u stanu. 

Nakon kratkog dopisivanja, djevojka koja traži stan obavijestila je H. D. kako će njezin kolega donijeti novac za polog. Kolega je, opisuje H. D., došao do njezina stana, na brzinu ga pogledao te ubrzo otišao van, ne ostavivši nikakav novac. 

Dva tjedna nakon toga, H. D. je netko provalio u stan. Provalnik je, opisuje, ušao kroz prozor s fantomkom, vezicama za ruke i trakom za usta. Probudio ju je, a ona se počela boriti, uspjela se othrvati te je počela vikati upomoć, nakon čega je provalnik pobjegao. Misli da je to bio pokušaj silovanja.

Provalnik odgovara opisu dečka koji je trebao donijeti novac, a zapravo je samo pogledao stan i otišao. Nakon tog je događaja profil djevojke – koji bi, po svemu sudeći, lako mogao biti lažni profil – s kojom se H. D. dopisivala izbrisan. 

H. D. je svoje iskustvo objavila u poznatoj grupi TRAŽIM stan/sobu/cimera/cimericu u Zagrebu koja broji preko 40 000 članova. Na njezinu se objavu u komentarima nadovezala djevojka kojoj se taj profil također javio, ali se srećom razgovor nije nastavio. Jedna je djevojka u komentaru napisala kako zna djevojku koja se, navodno, javila H. D. te je rekla da to uopće nije njezin profil ni njezino ime, već da je netko samo ukrao njezinu sliku. 

Takvi događaji služe kao upozorenje na nužan oprez prilikom traženja sustanara, bilo da tražimo ili nudimo smještaj. Iako je nemoguće znati je li netko tko nam se javio na društvenim mrežama doista ta osoba za koju se predstavlja, ponekad guglanjem imena i prezimena možemo pronaći više informacija. Također, ako o nekome ne možemo pronaći više informacija na profilu s kojeg nam se javio, uvijek možemo tražiti osobu da nam kaže više o sebi ili pošalje osobnu iskaznicu, budući da ipak tražimo osobu s kojom planiramo živjeti.

Također, ukoliko postoji mogućnost, najbolje je u potragu za stanom otići s osobom od povjerenja kako se ne bismo sami izlagali potencijalnoj opasnosti. Društvene mreže olakšale su potragu za sustanarima, ali su omogućile i ljudima poput spomenutog provalnika da se predstave kao netko drugi i naude ljudima koji ih, u najboljoj namjeri, puste u svoj stan.

Hoće li policija uspjeti pronaći osumnjičenog, ostaje nam vidjeti. Nažalost, dok god se sustavno ne bude radilo na tome da se takve slučajeve riješi, osudi i kazni kako bismo se osjećali sigurnije u svojem okruženju, na pojedincima je da se od predatora zaštite najbolje što mogu.
FOTO: PIXABAY