LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FIRST Global Challenge

Mladi informatičari iz Ivanić-Grada predstavljat će Hrvatsku na svjetskom natjecanju iz robotike

Ovogodišnja tema natjecanja fokusira se na smanjenje gladi u svijetu inovativnim rješenjima za proizvodnju, distribuciju i konzumaciju hrane.

Ovogodišnja tema natjecanja fokusira se na smanjenje gladi u svijetu inovativnim rješenjima za proizvodnju, distribuciju i konzumaciju hrane.

Informatički klub NET iz Ivanić-Grada plasirao se kao predstavnik Hrvatske na svjetskom natjecanju FIRST Global Challenge (FGC), koje će se održati u Ateni od 26. do 29. rujna ove godine.

FIRST Global Challenge međunarodno je natjecanje koje organizira neprofitna organizacija FIRST Global, a osnovao ju je Dean Kamen 2016. godine u SAD-u. Cilj natjecanja je potaknuti vodstvo i inovativnost kod mladih ljudi iz cijelog svijeta kroz obrazovanje u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM). Ovogodišnja tema natjecanja fokusira se na smanjenje gladi u svijetu inovativnim rješenjima za proizvodnju, distribuciju i konzumaciju hrane. Svaka ekipa mora sastaviti i programirati robota koji će pomoći u borbi protiv gladi te razraditi projektno rješenje za taj globalni problem.

Na trećem FERConnectu FER-ovi robotičari otkrit će kako su osvojili svjetski vrh



Informatički klub NET iz Ivanić-Grada, zahvaljujući inicijativi Hrvatskog robotičkog saveza, sudjelovao je u online prednatjecanju za kvalifikacije te se natjecao protiv ekipe Društva za robotiku Istra iz Rovinja. U finalnom okršaju, ekipa iz Kutine skupila je veći broj bodova te time ostvarila pobjedu i osigurala plasman na svjetsko prvenstvo u Ateni. Hrvatski robotički savez izvršio je izbor članova hrvatskog tima koji čine polaznici Informatičkog kluba NET: Stela Jalžečić (3. razred srednje škole, V. gimnazija, Zagreb), Marko Fugaš (8. razred OŠ Braće Radić, Kloštar Ivanić), Fran Mance (8. razred OŠ Đuro Deželić, Ivanić-Grad), Marin Kurešić (3. razred srednje škole, Tehnička škola Ruđer Bošković, Zagreb) i Arian Večerin (2. razred Srednje škole Vrbovec, Vrbovec). Mentori tima su Hrvoje Tišljar (predsjednik kluba) i Mario Želježnjak (tajnik kluba) s iskustvom vodstva na međunarodnim i državnim juniorskim robotičkim i informatičkim natjecanjima te mentorstvo osnovnoškolske i srednjoškolske djece pod okriljem Informatičkog kluba NET unazad 10 godina.

FER ostvario izuzetan uspjeh na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici!



Ekipu sada očekuju intenzivne pripreme za finalno natjecanje, koje će se odvijati tijekom cijelog ljeta. Ukupni troškovi priprema, puta i sudjelovanja na natjecanju, uključujući kotizaciju, robotski set, smještaj i hranu, iznose oko 10 000 eura. Dodatni troškovi puta i promotivnih materijala mogu iznositi još oko 2500 eura.

Dvije zanimljive radionice i upoznavanje s robotima: FER poziva na Božićni robot party



Kako bi osigurali sredstva za sudjelovanje na svjetskom natjecanju, Informatički klub NET otvorio je poziv za donacije. Detalje o načinu doniranja možete pronaći na sljedećoj poveznici.
IZVOR: INFORMATIČKI KLUB NET
FOTO: INFORMATIČKI KLUB NET