LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prosvjedna akcija

Mladi aktualiziraju ideju radničkih prava

– Ogromna je nepravda koja se nesposobnim i nemarnim upravljanjem nanosi cijelim generacijama mladih ljudi! – rekao je Karlo Kralj prilikom prosvjedne akcije.

– Ogromna je nepravda koja se nesposobnim i nemarnim upravljanjem nanosi cijelim generacijama mladih ljudi! – rekao je Karlo Kralj prilikom prosvjedne akcije.

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu je u četvrtak 17. studenog, s početkom u 18 sati, održana prosvjedna akcija Mladi za radnička prava. Akciju je podržala široka koalicija od 51 organizacije među kojima su razni sindikati, udruge te neformalne inicijative, uz prisustvo stotinjak građanki i građana. Govori su bili praćeni vizualnim performansom kolektiva Zagreb Light Brigade, čiji su članovi svjetlima na Trgu žrtava fašizma ispisali frazu Borimo se!, kao i žestokim bubnjarskim ritmovima kolektiva Drum 'n' bijes i Zli bubnjari.

Na početku akcije okupljenim sudionicama i sudionicima obratio se Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, naglašavajući kako generacija mladih kojoj i sam pripada već sad na vlastitoj koži osjeća bolne posljedice stalnog urušavanja radničkih prava u ovoj zemlji:

– Ogromna je nepravda koja se nesposobnim i nemarnim upravljanjem nanosi cijelim generacijama mladih ljudi! – rekao je.

Uslijedili su govori dvoje mladih sindikalnih aktivista i jedne studentice. Matej Brvar iz Sindikata Mladi plus predstavio je iskustva sindikalnog organiziranja mladih u Sloveniji. Naglasio je da se mladi često nalaze u začaranom krugu između mjera zapošljavanja i ponovnog povratka među nezaposlene. Zato u Sindikatu Mladi Plus pokušavaju organizirati i aktivirati mlade da se okupe i u jedan glas kažu – dosta je.

Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?


– Mi mladi u Sloveniji susrećemo se s istim problemima kao i mladi u Hrvatskoj. Želimo da nas se prestane prikazivati kao lijene ili nedovoljno fleksibilne te da se više ulaže u kvalitetnije poticanje zapošljavanja. – zaključio je.

Maja Mandarić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) sudionike je upoznala s borbom djelatnica zagrebačkih vrtića za svoja radnička prava, stavljajući poseban naglasak na važnost sindikalnog aktivizma mladih.

– Sindikat nam danas treba jednako kao i bilo kada prije. A sindikat je ono što mi sami od njega napravimo. Sindikat može biti snažan i uspješan samo ako ima mnogo članova, i ako smo kao članovi aktivni. – istaknula je.

Naposljetku, okupljenima se obratila studentica Dorotea Šušak. Ona je govorila o negativnim iskustvima mladih ljudi na tržištu rada i velikom problemu nesigurnih radnih odnosa koji proizlaze iz nejasnih i nedorečenih propisa.

 – Manjak otpora takvom sustavu doveo je do toga da danas čak 20% mladih potpada pod klasifikaciju onih koje bismo mogli nazvati siromašnima. I zato je iznimno važno da se solidariziramo i kažemo ne. – Doroteine su riječi.

Na tom tragu organizatori prosvjedne akcije Mladi za radnička prava nastavljaju razvijati suradnju sindikata, udruga i drugih organizacija zainteresiranih za rad na pitanjima učeničkog, studentskog i sezonskog rada, nedovoljno kvalitetnih mjera aktivne politike zapošljavanja, suzbijanju diskriminacije na radnom mjestu i uklanjanju prepreka sindikalnom organiziranju mladih. Ova je prosvjedna akcija pokazala kako su radnička prava ideja čije vrijeme (ponovno) dolazi.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


IZVOR: MREŽA MLADIH HRVATSKE
FOTO: MREŽA MLADIH HRVATSKE