LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatska pravda

Mladi aktivisti iz zemalja istočne Europe zahtijevaju potpuni embargo na ruski plin i naftu tijekom izvanrednog sastanka Europskog vijeća; sudjelovala i aktivistkinja iz Hrvatske

Dok su političari vodili neformalne razgovore uz večeru, aktivisti su poslali konačnu video poruku EU političarima ispred Kuće europske povijesti. 

Dok su političari vodili neformalne razgovore uz večeru, aktivisti su poslali konačnu video poruku EU političarima ispred Kuće europske povijesti. 

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske Unije na ruski rat protiv Ukrajine te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom Fridays for Future došle su u Bruxelles kako bi pozvale EU političare da prestanu financirati Putinov rat, ali i druge diktatore, kroz fosilna goriva.

Mladi aktivisti iz 12 različitih zemalja održali su akcije i izvještavali o rezultatima sastanka jer prisutni političari ne uspijevaju ispuniti ono što su obećali, bilo da je riječ o solidarnosti s Ukrajinom ili adekvatnoj klimatskoj akciji. Poseban naglasak stavljen je na perspektive aktivistkinja iz istočne Europe.

 

Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovačke, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu. Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevali su EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100% obnovljive izvore energije. Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je više od 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače. Na ovaj način demokratske države sufinanciraju Putinov ratni stroj i genocid u Ukrajini.

 

U nedjelju u 18:30 na Schumanovom trgu mlade klimatske aktivistkinje održale su akciju solidarnosti Stop fueling war (Stop podupiranju rata). Osim što su kroz foto akciju poslali izravnu poruku čelnicima EU-a u posljednjim trenucima prije sastanka, aktivisti su održali i govore u kojima su istaknuli kako ovisnost Europe o fosilnim gorivima pokreće klimatsku krizu i potpiruje trenutni rat u Ukrajini.

 

U ponedjeljak ujutro obratili su se zemljama koje blokiraju embargo i poželjeli dobrodošlicu njihovim čelnicima sa snažnim, ali istim zahtjevom: Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad. Aktivisti su, među ostalim, odradili i foto akciju ispred Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji gdje su susreli glasnogovornicu Predstavništva Morenu Žagar i zatražili razgovor s članovima Predstavništva oko embarga na ruska fosilna goriva. Zahtjev za razgovor za taj je dan odbijen s opravdanjem zauzetosti oko posebnog sastanka i smanjenog kapaciteta zbog Dana državnosti, ali nakon razmjene kontakta klimatski aktivisti iz Hrvatske iščekuju budući sastanak.

 

Navečer, dok su političari vodili neformalne razgovore uz večeru, aktivisti su poslali konačnu video poruku EU političarima ispred Kuće europske povijesti. 

 

 

 

- Najavljeni embargo na rusku naftu koja se prevozi tankerima važan je korak naprijed, ali samo uz potpuni prestanak financiranja rata u Ukrajini i kupovanja ruskih fosilnih goriva, Europska unija može se nazivati predvodnikom u očuvanju mira. Hrvatska treba poduprijeti embargo na svu rusku naftu i plin te provesti brzu, ali pravednu ekološku tranziciju na 100% obnovljive izvore energije i smanjiti generalnu potrošnju energije. U tom procesu, potrebno je centrirati radnike fosilnih industrija i ponuditi im bolja radna mjesta povezana sa zelenom energijom. - Mia Bradić

FOTO: UNSPLASH