LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ovisnost odnosi mnoge živote

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Građani su sve više skloni alkoholu, drogi i kocki

Zbog neke od vrsta ovisnosti na području Republike Hrvatske u protekloj su godini preminule 322 osobe, a posebno zabrinjava sve veća konzumacija kanabisa i velika zastupljenost alkoholizma.

Zbog neke od vrsta ovisnosti na području Republike Hrvatske u protekloj su godini preminule 322 osobe, a posebno zabrinjava sve veća konzumacija kanabisa i velika zastupljenost alkoholizma.

Iz godine u godinu, u periodu od 15. studenog do 15. prosinca, na čitavom području Republike Hrvatske obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Nedavno je u Gradskoj upravi Grada Zagreba održana konferencija za medije s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem svih oblika ovisnosti, a osobito zlouporabe droga.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, najavila je mnogobrojne akcije i edukativna predavanja povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, a sve u svrhu informiranja javnosti o ovoj problematici koja pogađa sve veći broj građana.
 

Alkoholizam, droga, kocka


U protekloj godini, od direktnog utjecaja ovisnosti, preminule su ukupno 322 osobe. Psihijatar Zoran Zoričić, predstojnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC-a Sestre Milosrdnice, ukazao je na sve veću konzumaciju i zastupljenost opojnih sredstava. Posebno se ističe trend konzumacije kanabisa, a veliki problem stvara i ovisnost o kocki.

Danas u Republici Hrvatskoj djeluje 15 kasina, 234 automat klubova (s ukupno čak 7.753 automata) te 4.099 uplatnih mjesta za priređivanje igara klađenja, upozorio je Zoričić, prenosi HRT.

Alkoholizam spada u najzastupljeniju ovisnost te se godišnje zbog toga u Republici Hrvatskoj hospitalizira oko 8.500 muškaraca i oko 1.200 žena, najviše u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

 
FOTO: UNSPLASH