LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Uloženo 16 milijuna kn u aneks Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu; obišla ga ministrica Divjak

Aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izgrađen je neposredno iza postojeće zgrade Fakulteta s kojom je i povezan, a namijenjen je studentima: u prizemlju se nalaze knjižnica i čitaonica, a na višim etažama su dvorane za nastavu.

Aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izgrađen je neposredno iza postojeće zgrade Fakulteta s kojom je i povezan, a namijenjen je studentima: u prizemlju se nalaze knjižnica i čitaonica, a na višim etažama su dvorane za nastavu.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak jučer je obišla novu zgradu – aneks Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci. Kako je otkrila dekanica Fakulteta Dora Smolčić, aneks bruto površine 1250 m² izgrađen je neposredno iza postojeće zgrade Fakulteta s kojom je i povezan. U potpunosti je namijenjen studentima: u prizemlju se nalaze knjižnica i čitaonica, a na višim etažama su dvorane za nastavu.

Vrijednost svih radova iznosi gotovo 16 milijuna kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinanciralo je projekt iznosom od 7 milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci iznosom od 2,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osigurao Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Izgradnjom novoga aneksa rješava se problem neadekvatnih prostornih uvjeta u kojima fakultet trenutno djeluje i otvara se mogućnost realizacije cjelovitog kompleksa na lokaciji Ika. Nakon završetka gradnje aneksa pristupilo se i adaptaciji postojeće zgrade fakulteta.
– Završna će faza ovih radova obuhvatiti opremanje nove zgrade ugostiteljsko-turističke namjene u funkciji obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu institucija je s tradicijom dugom više od  50 godina, na kojoj je diplomu steklo više od 15 000 studenata koji danas svojim znanjima aktivno doprinose razvoju hrvatskog turizma. Studenti fakulteta dolaze iz područja cijele Hrvatske, a 70% studenata dolazi izvan PGŽ-a. Fakultet je razvio cijelu vertikalu visokog obrazovanja za turizam, ugostiteljstvo i održivi razvoj, od preddiplomskih do doktorskih studija, a paralelno, prateći potrebe tržišta rada, akreditira programe cjeloživotnog obrazovanja od značaja za rast kompetencija polaznika. – zaključila je dekanica.
Ministrica Divjak pohvalila je rad Sveučilišta u Rijeci te je istaknula suradnju Fakulteta s čak dvama centrima kompetencije u Hrvatskoj:
– Svi koji smo danas ovdje, a većina nas je bila tu i na samome početku gradnje ove zgrade, vjerujem da smo danas zadovoljni rezultatom. Drago mi je čuti da je moto ovog fakulteta da želi i može više, a taj nam moto svima treba biti zajednički. Jasno je da Hrvatska ne može biti otok, kako u turizmu tako i u znanosti, i tu je od iznimne važnosti suradnja. Ova je zgrada rezultat takve suradnje. Sveučilište u Rijeci snažno je orijentirano jačanju svoje uloge u zajednici u kojoj djeluje i želi pružiti svoj doprinos. Slučajno se poklopio datum, ali danas je točno 3 godine mojeg ministarskog mandata u kojem cijelo vrijeme ističem važnost kooperacije, zajedničkog djelovanja i pomake prema naprijed. Od ukupno 25 centara kompetencija u Hrvatskoj, ovaj Fakultet surađuje s čak 2.
– Sveučilište u Rijeci iskoristilo je velike prilike i jedno je od 2 sveučilišta koja su potpisala programske ugovore. Ogroman, još uvijek dijelom nedovoljno iskorišten potencijal, leži u akademskoj zajednici i nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti upregnuti akademsku zajednicu u razvoj gospodarskih politika u Hrvatskoj. Svim studentima želim da im ove nove prostorije daju dodatan poticaj u njihovim akademskim uspjesima. – zaključila je ministrica.
Koliko ovaj projekt znači studentima rekla je Paola Petrinec u ime Studentskog zbora Fakulteta. Ona vjeruje da će studentima ondje biti lijepo te da će im biti ugodno i poticajno boraviti u novom okruženju.
– Posebna energija i entuzijazam uvijek vladaju na našem turističkom faksu, kako ga skraćeno zovemo. Sjedinjenim naporima Ministarstva, Sveučilišta i Fakulteta uspjeli smo, i to bez zaduživanja, financirati ovaj projekt, koji je Senat Sveučilišta ocijenio iznimno važnim. Ono je temelj gradnje tzv. mini-kampusa koji, uz naš veliki kampus na Trsatu, želimo razviti u Iki. Ovo je sjajan rezultat dekanice i uprave Fakulteta, ali i proizvod kvalitetne suradnje. Nećemo dopustiti da nam tko oduzme optimizam te smo zadovoljni onime što smo postigli, uvijek gledamo prema naprijed, prema nekim novim projektima. Tijekom ljeta u ovome se objektu mogu održavati ljetne škole, seminari i kongresi, pa se nadam da će se ovaj aneks razviti u prepoznatljiv centar. Za Sveučilište u Rijeci ovo je značajan događaj i s veseljem gledamo daljnji razvoj ovoga fakulteta. – rekla je rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.
FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI