LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje tijekom koronavirusa

Ministrica Divjak o državnoj maturi: ukidanje je posljednja opcija

Prema riječima ministrice Divjak, ukidanje državne mature u Hrvatskoj posljednja je opcija. Zasad je izgledna samo odgoda.

Prema riječima ministrice Divjak, ukidanje državne mature u Hrvatskoj posljednja je opcija. Zasad je izgledna samo odgoda.

Ministrica Blaženka Divjak jučer je za RTL Danas govorila o situaciji u obrazovanju i školi na daljinu nastaloj zbog koronavirusa Pritom se osvrnula posebno na pitanje maturanata i državne mature. 

Vezano: U subotu se kreće s pripremama za državnu maturu na programu RTL2


Navela je da je maturantima potrebno izići u susret, a kao primjer da se već radi na tome istaknula je pripreme za maturu na programu RTL 2 koje se subotom prikazuju. Prema njenim riječima, ukidanje državne mature, kojem je, primjerice, Velika Britanija već pribjegla, u Hrvatskoj je posljednja opcija.

Vezano: Velika Britanija zatvara škole i otkazuje maturu; ondje ima i hrvatskih učenika i studenata


Premda je NCVVO već pripremio ispite, tvrdi da su modifikacije moguće te da postoji puno scenarija koji su mogući kada je u pitanju njihovo održavanje. Prije svega, moguća je odgoda. Navodi da je izgledno da će se esej koji se trebao pisati u svibnju prebaciti na neki kasniji termin, a prvotno zakazani poslužit će kao prilika za online pisanje probnog eseja, što će maturantima omogućiti da dobiju povratnu informaciju o spremnosti i za testiranje tehnologije. Poručila je maturantima na neki način da ne uče samo za maturu nego i za kompetencije koje su im važne u daljnjem školovanju.
Vezano: Pokrenuta peticija za ukidanje državne mature; studenti je ismijali

Divjak je govorila i o ocjenjivanju, istaknuvši pritom da će škole do kraja idućeg tjedna dobiti upute, a da im je ovo razdoblje bilo potrebno za prilagodbu online nastavi. Pritom je napomenula da je u ovoj situaciji važno ocjenjivati ono najbitnije te zanemariti nepotrebne detalje. Poručila je i da je sve spremno da školska godina završi na daljinu, da je nastava izgubljena za vrijeme štrajka nadoknađena i da se Hrvatska odmah snašla u situaciji s koronavirusom dok su druge europske zemlje imale tjedan do dva odgode nastave.
FOTO: PIXABAY