LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministrica Divjak: državna matura polagat će se u dvama blokovima

Državna matura ove će se godine pisati u dvama blokovima; obvezni predmeti u prvom, a izborni u drugom. NCVVO danas bi trebao objaviti kalendar.

Državna matura ove će se godine pisati u dvama blokovima; obvezni predmeti u prvom, a izborni u drugom. NCVVO danas bi trebao objaviti kalendar.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak 7. svibnja izjavila je da će se ispiti državne mature polagati u dvama blokovima. Obvezni predmeti planiraju se u prvom bloku – od 8. do 24. lipnja, a izborni u drugom bloku – počevši s 25. lipnja. 

Vezano: Rektori ujedinjeni: za upis na fakultet potrebni su i izborni predmeti na državnoj maturi


Na stranicama MZO-a objašnjeno je da obvezni predmeti trebaju biti prioritet jer oni osiguravaju završnost učenicima gimnazija i jer su uvjet za upis na većinu visokih učilišta. U suradnji s Hrvatskim zavodom za javnom zdravstvo, odnosno s epidemiološkom strukom, napravljen je epidemiološki okvir za njihovu provedbu.

– U prvom ispitnom tjednu, koji počinje 8. lipnja, polagat će se Hrvatski jezik, i to test i esej na objema razinama. U drugom tjednu, od 15. do 19. lipnja, polagat će se strani jezici, a u trećem, odnosno 23. i 24. lipnja, na rasporedu su ispiti iz Matematike na A i B razini. – stoji na stranici Ministarstva. 

Ministrica je rekla kako je zaključeno da se može osigurati i drugi epidemiološki blok za izborne predmete te da će se on provoditi po drugačijem epidemiološkom okviru. NCVVO danas će, 8. svibnja, objaviti kalendar na temelju novog dogovora o pisanju državne mature. 
FOTO: UNSPLASH