LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostavka ministra

Ministra financija Zdravka Marića naslijedit će Marko Primorac, profesor s EFZG-a

Na Ekonomskom fakultetu zaposlen je od 2007. godine.

Na Ekonomskom fakultetu zaposlen je od 2007. godine.

Dugogodišnji ministar financija Zdravko Marić, koji je tu funkciju obnašao od 2016. godine, dao je ostavku, objavljeno je jučer navečer. 

Novi ministar financija bit će Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji predaje na Katedri za financije. 

Marko Primorac završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet - Zagreb. U 2013. je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom: „Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj“ za koju je nagrađen nagradom “Dr. Pero Jurković”. Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb zaposlen je od 2007. i sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija „Javne financije“, „Lokalne financije“, „Upravljanje javnim dugom“ i „Upravljanje financijama u javnom sektoru“ na hrvatskom te „Public Finance“ na engleskom jeziku. Gostujući je predavač na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje u sklopu poslijediplomskog studija „Fiskalni sustav i fiskalna politika“ izvodi nastavu iz kolegija „Javni dug“. Područja njegovog znanstvenog rada su upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje.

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske. U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo. Bio je koordinator Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice te je vodio i sudjelovao u nekoliko radnih skupina Predsjednice, od kojih valja istaknuti Radnu skupinu za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Republike Hrvatske te radnu skupinu za ostvarivanje preduvjeta za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om. Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

Kao istraživač, sudjelovao je u većem broju projekata kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Konzultant je i vanjski suradnik Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te drugih renomiranih domaćih i međunarodnih institucija. Od 2020. kao konzultant radi za Center of Excellence in Finance na Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine, a od 2022. kao član glavne skupine stručnjaka (Core Group of Experts) radi na poboljšanju kvalitete i provedbe programa ekonomskih reformi sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turske, posebice u pogledu integracije strukturnih reformi i fiskalnih okvira, stoji na stranicama Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR