LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u školstvu

Ministar Fuchs: Škola kreće uživo, procijepljenost u obrazovanju bitno bolja

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršava, no ministar obrazovanja danas je potvrdio da se početak škole neće odgađati.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršava, no ministar obrazovanja danas je potvrdio da se početak škole neće odgađati.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas da nastava počinje u ponedjeljak, 10. siječnja, uz mjere koje su i dosad bile na snazi, prenosi HRT
 
VEZANO: Predstavljene nove mjere Stožera civilne zaštite, stupaju na snagu od ponedjeljka

Naglasio je da je na najmanju moguću mjeru smanjena online nastava, koja je nužna, ali ima i negativnih strana.

– To nije sretno rješenje za obrazovanje, uzevši u obzir negativne posljedice koju izoliranost uzrokuje na razvoj djece – kazao je ministar.

Dodao je da se odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donose na regionalnoj, lokalnoj razini, u suradnji s Ministarstvom. 

– Nemamo najavu od nijedne županije da se o tome razmišlja, moguće je ispadanje nekih od škola zbog mikroepidemiološke situacije u školi, zbog problema oko osoblja, pa se nastava ne može organizirati. Do ovog trenutka imamo saznanja o jednoj školi koja će u jednom manjem mjestu prijeći na online zbog epidemiološke situacije u tom mjestu, to je jedna mala škola s malo osoblja, ispada da su svi pozitivni – rekao je Fuchs, no nije naveo o kojem se mjestu radi.

I dalje ostaju mjere kao dosad - svi učenici od 5. razreda nadalje za vrijeme nastave nose maske, bez obzira na razmak među učenicima. Djeca od 1. do 4. razreda ostaju u balončićima, uz izuzetke kad se ne može drugačije organizirati čuvanje djece i produžena nastava.

Rekao je da je procijepljenost u obrazovnom sustavu bitno bolja, prosjek je oko 71%.

– U znanstvenim institutima je gotovo 90%, visokoobrazovnom sustavu 84%-85%, srednjoškolskom sustavu 70,3%, a u osnovnoškolskom oko 70% – rekao je Fuchs.

FOTO: WIKIPEDIA / STUDENTSKI.HR