LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KORONAVIRUS

Nacionalni stožer komentirao predložene drastične mjere u Zagrebu –​​​​​​​ zatvaranje kafića, ograničenje rada trgovina i sl.

– Moramo vrlo pažljivo ekvilibrirati između strožeg i onog što je potrebno. – rekao je ministar Beroš.

– Moramo vrlo pažljivo ekvilibrirati između strožeg i onog što je potrebno. – rekao je ministar Beroš.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zbog koronavirusa želi uvesti drastične mjere, što podrazumijeva obustavu rada trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, kina, muzeja, knjižnica, sportskih centara, zabranu rada uslužnih djelatnosti (kozmetičara, frizera i sl.) te zabranu javnih okupljanja. Drugim riječima, traži se prekid rada svega osim trgovina prehrambenim artiklima, za koje se predlaže ograničenje radnog vremena, pučkih kuhinja i usluge dostave hrane ugostiteljskih objekata. Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, održanoj 16. ožujka u 9 sati, ministar Vili Beroš komentirao je takve inicijative i prijedloge:


– Riječ je o vrlo specifičnoj ugrozi, tu nam jedino stručna mišljenja mogu pomoći, dakle obrazac ponašanja iz nekih ranijih priča tu ne pomaže. Moramo vrlo pažljivo ekvilibrirati između strožeg i onog što je potrebno, dakle, naš primarni cilj je prolongirati krivulju epidemiološku da omogućimo zdravstvenom sustavu da na adekvatan način primi i obradi te bolesnike, da izbjegnemo talijanski scenarij gdje se u jednom trenutku preopteretio zdravstveni sustav i nisu mogli odgovoriti na ovu ugrozu. Do sada sve naše mjere pokazuju se uspješnim. Komparirajte naše brojeve s europskim, i to nam omogućava da pripremamo zdravstveni sustav, ali ne da pripremamo, on je već sad pripremljen. – rekao je ministar Beroš.

Zasad nije potvrdio odobrenje uvođenja takvih strožih mjera. 

Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, prethodno je istaknuo da je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera.

– Moramo održati balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine mjera. Ne bi bilo dobro da se svi zatvorimo jer bi život stao. – istaknuo je Capak.

FOTO: PIXABAY