LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od 1. siječnja 2025.

Ministar Anušić objavio nove informacije o obveznom vojnom roku, zna se i trošak vojne izobrazbe

Ministar Ivan Anušić najavio je kako je Ministarstvo obrane spremno za uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025. godine, čekajući samo političku odluku koju će donijeti Hrvatski sabor.

Ministar Ivan Anušić najavio je kako je Ministarstvo obrane spremno za uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025. godine, čekajući samo političku odluku koju će donijeti Hrvatski sabor.

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je kako je Ministarstvo obrane ispunilo sve preduvjete za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025. godine. Unatoč tehničkoj spremnosti, konačna odluka o uvođenju vojnog roka ovisit će o političkom dogovoru u Hrvatskom saboru, nakon razgovora s premijerom i predsjednikom države.
 

Spremne lokacije i instruktori


Anušić je potvrdio kako su pripremljene tri lokacije za smještaj ročnika, a instruktori su u potpunosti spremni za provedbu temeljne vojne izobrazbe. Prema procjenama Ministarstva, godišnje će biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva mladim hrvatskim građanima koji napune 18 godina.

Hrvatska ponovno uvodi vojni rok, evo u kojim je drugim zemljama EU vojni rok obvezan


Ministar je naglasio da će ostati na snazi mogućnost priziva savjesti, omogućujući mladima koji to odaberu da služe civilni vojni rok. Služba u civilnom sektoru provodit će se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, slično kao što je bilo prije zamrzavanja vojnog roka 2008. godine.

Trošak temeljne vojne izobrazbe trebao bi biti manji od pet milijuna eura po naraštaju, rekao je Anušić. Pritom je istaknuo da je sustav već prilagođen financijskim okvirima te da su pripreme u tijeku kako bi se troškovi optimalno kontrolirali.
 

Ministar ističe važnost unaprjeđenja uvjeta za vojnike


ANKETA: Treba li Hrvatskoj obvezni vojni rok? Anušić potvrdio i koliko će trajati


Tijekom posjeta vojarni Bilogora u Bjelovaru, Anušić je razgovarao s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi se iz prve ruke uvjerio u uvjete rada na terenu. Istaknuo je važnost daljnjeg unaprjeđenja vojne opreme i infrastrukture kako bi se osigurali optimalni uvjeti za vojnike.

Sve tehničke pripreme za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj su završene, a jedini preostali korak je politička odluka koja će se donijeti u Hrvatskom saboru. Ako se dogovor postigne, prvi ročnici mogli bi započeti s vojnom obukom već 1. siječnja 2025. godine.
 

Sudjelujte u anketi ispod i odgovorite slažete li se s uvođenjem obveznog vojnog roka


IZVOR: HRT
FOTO: UNSPLASH