LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Misterij Pleternice

Milijuni su potrošeni na ovu praznu školu: gdje su učenici?

U Pleternici, moderna školska zgrada, izgrađena za 2,6 milijuna eura, stoji prazna i neiskorištena zbog manjka učenika i nedostatka potrebnih dozvola, postajući simbol neuspjeha i neučinkovitog upravljanja javnim sredstvima u regiji pogođenoj demografskim padom.

U Pleternici, moderna školska zgrada, izgrađena za 2,6 milijuna eura, stoji prazna i neiskorištena zbog manjka učenika i nedostatka potrebnih dozvola, postajući simbol neuspjeha i neučinkovitog upravljanja javnim sredstvima u regiji pogođenoj demografskim padom.

U Slavoniji, malome gradu Pleternica, stoji moderna školska zgrada koja je trebala biti ponos lokalne zajednice. Umjesto toga, postala je simbol neuspjeha. Gotovo tri milijuna eura uloženo je u zgradu koja bi trebala biti pleternička srednja škola, no umjesto da zgrada vrvi učenicima, ona zjapi prazna i nedovršena.
 

Prebacivanje odgovornosti


Projekt izgradnje škole započeo je 2017. godine, kada je tadašnja gradonačelnica Antonija Jozić (HDZ), sadašnja županica Požeško-slavonske županije, odlučila da grad treba novu srednju školu. Njezinu viziju nastavila je njezina nasljednica, Marija Šarić (HDZ). Međutim, iako su radovi izvana dovršeni, škola nije dobila potrebna odobrenja za rad, a najvažniji razlog leži u činjenici da nema dovoljno učenika.

Petrinja ima novu i obnovljenu srednju školu, dio zgrade postaje učenički dom


Iako su vlasti planirale otvorenje škole, činjenica je da u Požeško-slavonskoj županiji broj učenika opada. Tradicionalno, srednjoškolci iz Pleternice putuju u obližnju Požegu, udaljenu tek 12 kilometara. Za Novu TV iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom, objašnjavaju da „Ministarstvo nije osnivač te škole te da nikada nisu dali dozvolu za rad”. Lopticu prebacuju na županiju.

Datum otvaranja i dalje nepoznat


Unatoč ovoj situaciji, izgradnja škole nije zaustavljena. U projekt je uloženo 2,6 milijuna eura iz gradskog proračuna, uz dodatnih 212 tisuća eura iz fondova Europske unije. No, zgrada stoji neiskorištena, a datum otvaranja ostaje nepoznat.

Lokalni političari iz oporbe nisu štedjeli kritike, ističući da većina građana Pleternice nije vjerovala u uspjeh ovog pothvata. Većina njih naglašava da, čak i da škola započne s radom, neće biti dovoljno učenika za popunjavanje njezinih kapaciteta, niti dovoljno nastavnog osoblja.

U najavi modularna nastava za strukovnjake – je li provediva s obzirom na manjak nastavnika i što dugoročno donosi?



Dok moderna zgrada stoji prazna, stanovnici Pleternice i dalje šalju svoju djecu u Požegu. Ovaj slučaj pokazuje širi dijapazon problema s kojima se Slavonija suočava – iseljavanje, demografski pad i neučinkovito upravljanje javnim sredstvima.
IZVOR: GRAD PLETERNICA / NOVA TV
FOTO: GRAD PLETERNICA / GOOGLE MAPS