LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel institucijama

Među 5 zahtjeva Sindikata hrvatskih učitelja odgoda nastave na područjima pogođenima potresom i cijepljenje učitelja

Prenosimo zahtjeve Sindikata hrvatskih učitelja upućene nadležnim institucijama, a vezane uz nastavu nakon razornih potresa.

Prenosimo zahtjeve Sindikata hrvatskih učitelja upućene nadležnim institucijama, a vezane uz nastavu nakon razornih potresa.

S e-adrese Sindikata hrvatskih učitelja stiglo nam je priopćenje s 5 njegovih zahtjeva upućenih nadležnim institucijama. Traži odgodu početka nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji, pruža podršku apelu zagrebačkih roditelja za pisano informiranje zaposlenika i roditelja o stanju zgrada u kojima će se provoditi nastava, traži provođenje redovnih vježbi evakuacije i u drugim županijama na kojima je moguće jače podrhtavanje tla (kao prevencija) uz uvrštavanje tog programa kao redovitog uz psihološku pomoć učenicima na područjima pogođenima potresom te uvrštavanje zaposlenika u ustanovama za odgoj i obrazovanje u prioritetne skupine za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, odnosno zahtijeva da se onima koji to žele cijepljenje omogući što prije.
 
U nastavku prenosimo detaljnija objašnjenja u cijelosti:

– 1. Tražimo odgodu početka (online) nastave za učenike iz Sisačko-moslavačke županije minimalno 2 do 4 tjedna i to iz razloga kako slijedi:
 
U razgovorima sa zaposlenicima i roditeljima iz tog područja (a koje MZO i dalje ne pita za mišljenje i njihove potrebe) oni su naglasili sljedeće:

  • Mnogi od njih volontiraju, rade na obnovi svojih i tuđih domova. Dolazi još hladnije vrijeme, tlo se još uvijek trese, nema uvjeta za rad ni učenje, a nekolicina od onih koji mogu biti u svojim domovima nemaju ni dimnjaka ni grijanja.
  • Obzirom na Uputu MZO-a od 18. 12. 2020. kojom se radnicima omogućava korištenje godišnjeg odmora i dr. u razdoblju od 24. 12. 2020. do 15. 1. 2021. radi smanjenja zaraze koronavirusom te naknadnu Odluku Vlade RH kojom se omogućava 10 dana plaćenog dopusta za obnovu neovisno o kolektivnim ugovorima radi otklanjanja posljedica potresa, na ovaj način to ostaje mrtvo slovo na papiru jer mnogi žele taj dopust koristiti od 18. 1. 2021. godine za nužne sanacije, oporavak od potresa i pripremu rada s učenicima.
  • Mnogi učenici nalaze se u kontejnerima, nemaju struju i treba im još vremena za psihički oporavak od traume te nisu spremni za provedbu uobičajenog godišnjeg plana i programa, potrebna je psihološka pomoć i prilagodba nastave njihovoj specifičnoj situaciji. Ne postoji modul za primjerenu nastavu u ovim uvjetima – samo žele još malo vremena za prilagodbu te mole resorno ministarstvo da uvaži i njihovo mišljenje i to ne samo na temelju suhoparnog upitnika gdje se tko nalazi i ima li struje, a koji ne uvažava psihosocijalno stanje ni potrebe s terena.
  • Ravnateljima je nemoguće organizirati rad i nastavu zbog svega navedenog, a kako smo dobili informacije s terena, od subote se nazivaju ravnatelji da pripreme sve za online-nastavu.
  • Oni učenici koji su s roditeljima napustili Sisačko-moslavačku županiju, nalaze se ili kod rodbine ili u privremenom smještaju diljem Hrvatske. Nitko iz resornog ministarstva nije u online-upitniku postavio pitanje što roditelji i zaposlenici škola Sisačko-moslavačke županije smatraju potrebnim u ovim trenucima. Također, nije jasno hoće li učenici krenuti na nastavu prema modelu sukladno kojem se radi u županiji u kojoj se nalaze na privremenom smještaju (što bi značilo i odlazak na nastavu u novom okruženju s novim učiteljima, a koja nije prilagođena njihovim trenutnim potrebama) ili bi trebali biti na online-nastavi sa svojim učiteljima i profesorima iz Sisačko-moslavačke županije kojih trenutno nema dovoljno, a većina njih nema nikakve uvjete da se online-nastava uopće održi. Također, informirani smo s terena da će uskoro po pitanju odgode online-nastave na tom području krenuti peticija.

 2. Podržavamo peticiju zagrebačkih roditelja kojom se traži da se njihovoj djeci uoči početka nastave omoguće sigurni prolazi do škola te uklanjanje opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola Zagreba, a i šire te u drugim županijama pogođenima potresom te tražimo što žurniju reakciju nadležnih tijela.

3. Ukoliko se u gradu Zagrebu inzistira na početku škole u A modelu, tražimo da se zaposlenici i roditelji pisanim putem informiraju o stanju zgrada u koje će učenici ulaziti 18. 1. 2021. godine, i to prije početka nastave, i uz dodatnu informaciju o tome koji stupanj potresa može podnijeti pojedina odgojno-obrazovna ustanova.
 
4. Nužno je provođenje vježbi za evakuaciju i ažuriranje protokola spašavanja i u drugim županijama koje su pogođene potresom te drugih županija u kojima su moguća jača podrhtavanja tla jer je prevencija u Republici Hrvatskoj i dalje nikakva te organizacija redovnih programa vježbi za evakuaciju i psihološke pomoći učenicima.
 
5. Želimo što žurniji odgovor resornog ministra na zahtjev ponovno postavljen na sastanku 29. prosinca 2020. godine o uvrštavanju zaposlenika ustanova za odgoj i obrazovanje u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19, odnosno da se onima koji to žele isto omogući što prije.

FOTO: UNSPLASH