LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice zaraze koronavirusom

Maturanti u problemima – ako budu zaraženi, maturu će polagati tek najesen?

U slučaju zaraze koronavirusom, zaraženi maturanti mogli bi izgubiti priliku polagati ispite iz državne mature, a samim time i mjesto na željenom fakultetu.

U slučaju zaraze koronavirusom, zaraženi maturanti mogli bi izgubiti priliku polagati ispite iz državne mature, a samim time i mjesto na željenom fakultetu.

Trenutno je u Hrvatskoj 108 maturanata pozitivnih na koronavirus, no na njihovu sreću trenutno se ne piše državna matura, ali oni koji budu pozitivni za vrijeme ispita, neće biti jednake sreće. Naime, zaraženi učenici, čini se, moći će ih polagati tek na jesenskom roku, donosi RTL.
 
Oni kojima bude propisana samoizolacija maturu će pisati u školi, odvojeni od ostatka učenika i pod strogim nadzorom, dok oni pozitivni neće imati takvu priliku. To bi moglo dovesti do velikih problema ako fakulteti ne budu surađivali jer bi time gubili priliku pristupa prijemnim ispitima i upisa željenog studija.
– Mi se svi čuvamo, međutim ne možete eliminirati mogućnost da ipak budete pozitivni. Zato mislim da kad netko nije kriv za tu situaciju ne bi trebao ni ispaštati na taj način. – rekla je Rina Baljak, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu za RTL.
Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec rekla je da se u školama zalažu da učenici imaju jednake šanse za polaganje ispita i upisa na željeni fakultet te da bi bilo strašno ako bi odlični učenici bili zaraženi i zbog toga ostali bez mjesta na fakultetu.

Prema onome što je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin rekao za RTL, nema mjesta panici:
– Razgovaramo s visokim učilištima i s rektorima. Prošle godine maturanti nisu bili zakinuti. Tako će biti i ove godine, nitko od maturanata tko ostvari dovoljan broj bodova za željeni fakultet neće biti zakinut. Na maturantima je sada da se pripremaju i čuvaju da ih bude što manje pozitivnih ili u samoizolaciji.
Ipak, sve ostaje na tome što će na kraju odlučiti pojedini fakulteti jer su upravo oni ti koji donose konačne odluke.
FOTO: STUDENTSKI.HR