LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maturanti o državnoj maturi

Maturanti su nam otkrili pripremaju li se za državnu maturu i koliko im škola u tome pomaže

Bliži se državna matura i maturanti su pred odabirom fakulteta koji će im kasnije odrediti buduće zanimanje. Pitali smo maturante kako se pripremaju za tako važan ispit.

Bliži se državna matura i maturanti su pred odabirom fakulteta koji će im kasnije odrediti buduće zanimanje. Pitali smo maturante kako se pripremaju za tako važan ispit.

Bliži se državna matura i maturanti su pred odabirom fakulteta koji će im kasnije odrediti buduće zanimanje. Pitali smo ih kako se pripremaju za tako važan ispit te imaju li podršku svojih profesora u srednjim školama i na koji ih način pripremaju.

Evo što kažu maturantice iz Gornjogradske gimnazije u Zagrebu:

– Nisam baš zadovoljna podrškom iz škole, iz nekih predmeta imamo pripreme u školi, ali to su najčešće neobavezni predmeti na maturi. Pripreme za esej iz hrvatskog jezika su se održale sve skupa tri puta od početka 4. razreda, s tim da je jedan sat bio predviđen za ispravak zadaćnice. Što se tiče pripreme za matematiku, moja škola je pružila repeticije samo u prvom polugodištu i moram napomenuti da su se prolazili zadaci s više razine, a većina maturanata ide na nižu razinu. Sve u svemu, uopće nisam zadovoljna kako nas pripremaju za tako važan ispit. Ako se mislimo dobro pripremiti za maturu trebamo ići na privatne pripreme. Većina razreda već ide na Trinom, a ostatak razreda će nam se priključiti na proljeće. Znam dosta ljudi koji namjeravaju upisati arhitekturu ili dizajn, pa se i oni privatno pripremaju za prijemni.

– Smatram da nas nitko nije dovoljno pripremio ni informirao o ovoj velikoj odluci koju moramo donijeti ovako rano u životu. Nismo imali nikakve govore ni edukacije koje bi nas mogle usmjeriti prema nečemu čime bi se možda htjeli baviti u životu. U mojoj školi postoje samo pripreme iz fizike, matematike i eseja iz hrvatskog. Većina učenika ide na pripreme na Trinom ili nešto slično. Iskreno, mislim da ni jedan od mojih profesora ne bi ni uložio trud i potrošio vrijeme da mi pomogne pri odabiru daljnjeg obrazovanja jer to njima ništa ne znači i nemaju nikakve koristi od toga, a ni sami ne shvaćaju koliki je pritisak na nas maturante i da ne možemo uvijek sami odlučiti. Mislim da je svim maturantima potrebna pomoć i da bi se u škole trebalo uvesti nekakva obavezna predavanja koja bi nas više informirala o fakultetima i traženim zanimanjima.

Sa situacijom u školi vezno uz edukaciju o maturi i pripremama za istu nisu zadovoljni ni učenici iz Slavonije. Evo i što su nam rekli gimnazijalci iz Našica:

– Mislim da nismo dovoljno upućeni u kriterije koje određeni fakulteti zahtijevaju. Došla su nam dva fakulteta na predstavljanje, ali općenito mislim da kroz ove 4 godine nismo dobili ni približno dovoljno znanje o drugim fakultetima. Također, smatram da nismo dovoljno upućeni u proceduru mature te da ću se za pripreme morati osloniti samo na sebe. Imamo iz ponekih predmeta pripreme, ali one nisu dovoljne. 

– Nisam još započeo s ozbiljnim pripremama za državnu maturu, mislim i nadam se da za to imam još vremena, ali ubrzo moram krenuti. Što se tiče priprema u školi, na njih ni ne računam, nema ih baš puno, a i nisu dovoljne. Znam što želim upisati, ali i mi bilo lakše kada bi u školi imali više predavanja na kojem bi nam predstavljali različite fakultete. O proceduri državne mature ne znam puno, no nadam se da ću na vrijeme saznati.

Većina maturanata zabrinuta je zbog slabe upućenosti u proceduru državne mature, slabe informiranosti oko odabira fakulteta i zbog učenja koje ih čeka narednih mjeseci. Maturanti s kojima smo razgovarali složili su se oko jednoga – za državnu se maturu moraju što prije početi pripremati

FOTO: PIXABAY