LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje u MM centru

„Masterclass” oskarovca Danisa Tanovića o suvremenom filmu

U svojem majstorskom predavanju bosanskohercegovački scenarist, producent i redatelj zagrebačkoj će publici približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme.

U svojem majstorskom predavanju bosanskohercegovački scenarist, producent i redatelj zagrebačkoj će publici približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme.

Zagrebački će MM centar u petak, 3. studenog, ugostiti oskarovca Danisa Tanovića koji će u organizaciji Restarta održati masterclass predavanje na temu promišljanja granica između rodova u suvremenom filmu. Koketiranje s igranom i dokumentarnom formom donijelo mu je brojna međunarodna priznanja.

Bosanskohercegovački scenarist, producent i redatelj Danis Tanović proslavio se ratnom dramom Ničija zemlja koja mu je 2001. donijela Oscara za najbolji strani film te Zlatni globus, a svoj uspješni niz nastavlja filmovima Epizoda u životu berača željeza te Smrt u Sarajevu. U svojem majstorskom predavanju zagrebačkoj će publici približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme, što u svojim radovima vrlo često i vješto koristi.

Filmovi poput Smrti u Sarajevu, nagrađenog Srebrnim medvjedom 2016, započeli su kao dokumentarci sa stvarnim intervjuima, na temu lika i djela Gavrila Principa, dok su se kasnije razvili u igrani film s elementima glumačke slobode i improvizacije. S druge strane, drama Epizoda u životu berača željeza igrani je film snimljen na dokumentaristički način čime se potvrđuje tanka granica između dva roda i uspješno međusobno prožimanje. Nastao je za nevjerojatnih 9 dana i uz skroman budžet od 30 tisuća eura, a nitko od glumaca nije bio profesionalac. Ta je drama osvojila, osim Srebrnog medvjeda za najbolji film 2013, posebnu nagradu ekumenskog žirija te Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.

Iako za sebe kaže da nema „stil“, Tanović se već kao mladi redatelj u povijesti kinematografije istaknuo kao najnagrađivaniji debitant vrlo specifičnog načina prikazivanja aktualnih, teških tema. Predavanje počinje u 17 sati na adresi Savska 25, a razgovor će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević (Gangster te voli). Ulaz je besplatan.

FOTO: RESTART LABEL