LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Epidemija

Šanse da vas ljubimac zarazi virusom minimalne; Veterinarski fakultet poziva sve da ne napuštaju ljubimce

Do sada nema zabilježenih slučajeva o prijenosu koronavirusa sa životinje na čovjeka, pa se svi pozivaju na savjesno i odgovorno ponašanje te da ne zaborave na radost koju im pružaju njihovi kućni ljubimci.

Do sada nema zabilježenih slučajeva o prijenosu koronavirusa sa životinje na čovjeka, pa se svi pozivaju na savjesno i odgovorno ponašanje te da ne zaborave na radost koju im pružaju njihovi kućni ljubimci.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dao je odgovor na pitanje o infekciji kućnih ljubimaca koronavirusom. Prema istraživanju kineskih autora dokazuje se mogućnost aktivne infekcije mačaka i pitomih vretica, dok je u pasa, svinja, kokoši i pataka ona zanemariva ili isključena. Pri izvođenju ovog eksperimenta zaražene životinje bile su izložene visokim virusnim dozama u uvjetima koji ne odgovaraju uvjetima prirodnog okruženja, pa su šanse za zarazu u prirodnom okruženju vrlo male. 

Ne napuštajte svoje ljubimce

Do sada dokazane infekcije kućnih ljubimaca pokazuju da su zapravo životinje te kojima ljudi prenesu COVID-19, a ne obrnuto. Kućni ljubimci trebaju biti u samoizolaciji zajedno s vlasnicima, pa ih nemojte davati nekome drugome na čuvanje. Neopravdano i neutemeljeno okrivljavanje životinja za prijenos virusa može dovesti do njihova stigmatiziranja, pa čak i napuštanja. 
– Ove najnovije informacije dijelimo u skladu s trajnom odrednicom naše institucije za objektivnim i pravodobnim informiranjem kolega i široke javnosti, naglašavajući još jednom da se COVID-19 primarno prenosi s čovjeka na čovjeka te da je uloga kućnih ljubimaca u prijenosu virusa prema svim sadašnjim znanstveno utemeljenim spoznajama vrlo mala. – stoji u odgovoru Fakulteta.
S Fakulteta su za kraj sve podsjetili na ono što je svakom vlasniku najvažnije – sreća koju im pruža njihov čupavac:
– Za razliku od toga, ljubav i radost koju nam naši ljubimci pružaju, a pogotovo u ovo vrijeme socijalnog distanciranja, zasigurno je neprocjenjiva.
FOTO: PIXABAY