LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mutidisciplinarna konferencija

LEAP Summit: O digitalnoj i zelenoj tranziciji za budućnost Europe

Šesto izdanje LEAP Summita u online formatu okuplja stručnjake koji će predstaviti najvažnije odrednice budućih digitalnih i zelenih ciljeva Europske komisije.

Šesto izdanje LEAP Summita u online formatu okuplja stručnjake koji će predstaviti najvažnije odrednice budućih digitalnih i zelenih ciljeva Europske komisije.

Svijet i Europa su na prekretnici, a pandemija bolesti COVID-19 istaknula je važnost digitalizacije u rješavanju najvažnijih društvenih izazova. Zato LEAP Summit, najveća multidisciplinarna konferencija za mlade profesionalce, digitalne nomade i studente u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, tijekom dva dana, 14. i 15. svibnja 2021., navode njegovi predstavnici, želi motivirati buduće inovatore i pokretače promjena u društvu da generiraju i realiziraju vlastite ideje na području digitalnog održivog razvoja i zelene tehnologije, u skladu s EU planom do 2030. Digital and Green Champion

– Transfer tehnologija iz znanosti prema biznisu jedna je od ključnih poluga stvaranja globalno konkurentne europske digitalne budućnosti. Samo uspješnom suradnjom centara izvrsnosti, istraživačkih organizacija i industrije moguće je stvarati globalno konkurentne inovativne proizvode i usluge. O uspješnoj tranziciji tehnologije govorit će László Gulyás, direktor za SEE regiju u EIT Digitalu, koji je u svom životopisu uspješno povezao akademsku i poduzetničku karijeru. Karijeru je započeo kao istraživač na području umjetne inteligencije na Loránd Eötvös sveučilištu u Budimpešti da bi tijekom .com buma s partnerima započeo vrlo uspješnu brzorastuću IT kompaniju. Najvećoj europskoj zajednici za inovaciju, EIT digitalu, pridružio se 2014. sa namjerom da svoju misiju izgradnje mostova između biznisa, istraživanja i visokog obrazovanja podigne na razinu Europske Unije. – ističu iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije koji konferenciju organizira.

Umjetna inteligencija je, navode, tehnološko područje koje će obilježiti iduće svjetsko razvojno desetljeće. Uspješnost europskih digitalnih i zelenih ciljeva uvelike ovise o primjeni i razvoju ove tehnologije. Europska unija odabrala je pristup tehnologijama baziranima na umjetnoj inteligenciji, koja, prema riječima organizatora konferencije, omogućava razvoj i napredak gospodarstva uz maksimalan naglasak na sigurnost i poštivanje temeljnih prava svih građana Europske Unije.

– Bit će sigurno zanimljivo čuti što o toj temi ima za reći Gabriele Mazzini, dužnosnik Europske komisije za pravo i politiku na području umjetne inteligencije. Gabriele, koji je pravne vještine stjecao na Harvardu i Sveučilištu u Paviji, od samih početak uključen je u oblikovanje i implementaciju politika i regulativa EK za umjetnu inteligenciju. Jedan je od autora Bijele knjige o umjetnoj inteligenciji u kojoj se definiraju aplikacije „visokog rizika“ koje ne štete i ne narušavaju slobodu građana EU, dok se paralelno traži način jačanja europskog UI R&D-a. Kako je nedavni prijedlog Uredbe o umjetnoj inteligenciji izazvao mnogo zanimanja u hrvatskoj tehnološkoj zajednici, njegov nastup sigurno će se pratiti s puno pažnje. – dodaju iz HUKI-ja.

Hrvatski dužnosnici pri Europskoj komisiji, koji će također prezentirati na ovogodišnjem LEAP summitu, su: Tanja Franotović, voditeljica tima za medije i novinstvo u Glavnoj upravi za okoliš te Ante Babić iz Glavne uprave za energetiku.

– Naglasak njihovih izlaganja bit će na zadanim zelenim tranzicijskim ciljevima Europske komisije. Tanja Franotović dugi niz godina radi na komunikacijskim projektima Europske komisije s ciljem da osvijesti javnost o klimatskim problemima te da europsku politiku održivosti približi svim ključnim dionicima u zajednici. Iskustvo iz književnosti, posla učiteljice te filma i medija ugradila je u zadnji inovativni projekt Pollinator Park. Taj projekt koristi naprednu tehnologiju za prikaz virtualne stvarnosti 2050., kojom na interaktivan i emocionalno zanimljiv način  pomoću priča i igara dočarava futuristički svijet bez insekata te nastoji potaknuti na pozitivne promjene u odnosu čovjeka prema prirodi.  Ante Babić je iskusni dužnosnik za politička pitanja na temu energetike pri Europskoj komisiji, stručan u održivosti, energetici, makroekonomiji, međunarodnom poslovanju, međunarodnim odnosima i analizi politika.  – pojašnjavaju organizatori  

LEAP Summit održava se pod generalnim pokroviteljstvom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Sudjelovanje je besplatno, ali je moguće isključivo online. Detalji prijave i dodatne informacija o predavačima objavljeni su na poveznici.
FOTO: HUKI