LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi otočki nextbike

Lastovo ima najegzotičniji sustav javnih bicikala u Europi

Lastovo kao prvi otočki sustav javnih bicikala ulazi u društvo više od 100 nextbike destinacija u svijetu. Na taj način svojim stanovnicima i turistima nudi cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza.

Lastovo kao prvi otočki sustav javnih bicikala ulazi u društvo više od 100 nextbike destinacija u svijetu. Na taj način svojim stanovnicima i turistima nudi cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza.

Općina Lastovo pokrenula je prvi otočki nextbike sustav javnih bicikala, dosada najegzotičniji takav projekt u Europi. Uz načelnika Općine g. Lea Katića i njegove suradnike, u vožnji biciklima uživali su predstavnici Turističke zajednice, organizatori popratne manifestacije LA. Colonia, Heritage Go Pro te skupina znatiželjnih mještana i posjetitelja. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencioniranjem projekta dokazuje svoj dugoročan fokus i vrlo konkretnu podršku projektima održivi mobilnosti.

Svi korisnici koji se registriraju na otoku kristalnih zvijezda, za samo 79 kuna godišnje članarine sustave javnih bicikala mogu koristiti u osam gradova i općina u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu. Osim Lastova, Zadra, Šibenika i Makarske u Dalmaciji, sustav već uspješno funkcionira u Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Foto: Nextbike

Nextbike bicikli na Lastovu dostupni su na dvije lokacije: u samom mjestu Lastovo (Pjevor) i kod trajektnog pristaništa u mjestu Ubli. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno te će se stoga moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika. Sustav je odlična nadopuna brzobrodskih i trajektnih linija te novog načina povezivanja kopna i otoka hidroavionima, što pozitivno utječe na revitalizaciju otoka.

  Izuzetno smo sretni što je Nextbike prepoznao otok Lastovo kao profiliranu destinaciju. U tom kontekstu, prilikom otvaranja samih terminala upriličeno je i predstavljanje umjetničkih radionica u sklopu šire manifestacije LA. Colonia: Kulturna baština – nasljeđe Mediterana, 6. – 26. lipnja. Umjetnici su kao prvi korisnici nextbike bicikala postali jedinstveni promotori nove turističke ponude Lastova. S obzirom da su teme umjetničke radionice podjednako jedinstvena naselja, Ubli i Lastovo, smatramo da će svojim radom i korištenjem bicikala uvezati dva glavna punkta na otoku. Suorganizatori manifestacije, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević, svojim dugogodišnjim radom na kulturnim aktivnostima te popratnim brendiranjem otoka u smjeru oblikovanja budućeg kulturnog turizma, jamac su održivosti društveno odgovornog ponašanja. Nadamo se da će ovakve inicijative postati učestalije. Veseli nas i što je Općina Lastovo prepoznala važnost uloge korisnika bicikala na otoku, čime se već postavlja pretpostavka za otvaranje terminala i u naseljima Zaklopatica, Pasadur i Skrivena Luka. rekao je Ivan Samadržija, organizator kulturno-umjetničke manifestacije LA. Colonia.

Foto: Nextbike

Javni bicikli dopuna su javnom prijevozu, rješavanju problema parkiranja u špici sezone, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju svaku mjesto kao poželjnu cikloturističku destinaciju i utječu na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Bicikli su opremljeni tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s tri brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Izuzetno su robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici.

FOTO: NEXTBIKE