LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija AZVO-a

Kvaliteta je odgovor na izazove u visokom obrazovanju

Kvaliteta visokog obrazovanja jedini je logičan odgovor na izazove s kojima se danas susreću visoka učilišta u cijelom svijetu pa tako i kod nas. – istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek na konferenciji koju je organizirala Agencija za znanosti i visoko obrazovanje.

Kvaliteta visokog obrazovanja jedini je logičan odgovor na izazove s kojima se danas susreću visoka učilišta u cijelom svijetu pa tako i kod nas. – istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek na konferenciji koju je organizirala Agencija za znanosti i visoko obrazovanje.

Uputiti na promjene u globalnom okruženju, izazove s kojima se visoka učilišta susreću i kako na njih odgovaraju, bio je cilj konferencije Budućnost visokog obrazovanja: osiguravanje kvalitete kao pokretač promjena. Globalna, europska i hrvatska perspektiva. Održana je 30. listopada 2018. u Zagrebu u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Eminentni svjetski i europski stručnjaci za obrazovne politike – dr. Francisco Marmolejo, glavni specijalist Svjetske banke za tercijarno obrazovanje, dr. Judith S. Eaton, predsjednica Vijeća za akreditaciju visokog obrazovanja (CHEA) SAD-a, dr. sc. Karl Dittrich, predsjednik Europskog registra agencija za osiguravanje kvalitete (EQAR) i gđa Tove Blytt Holmen, članica Upravnog odbora Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), iznijeli su nove poglede na ulogu i položaj neovisnih agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju koje procesima vanjskog vrednovanja podupiru visoka učilišta u njihovoj kontinuiranoj transformaciji u inovativne institucije koje se uspješno nose sa suvremenim izazovima.

Kvaliteta visokog obrazovanja jedini je logičan odgovor na izazove s kojima se danas susreću visoka učilišta u cijelom svijetu pa tako i kod nas. – istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a. Dodala je kako je hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje učinila iznimne napore u proteklih deset godina kako bi sama visoka učilišta osvijestila važnost kvalitete i preuzela odgovornost za njezino unaprjeđenje.

Visoko obrazovanje i obrazovanje uopće okosnice su društvenog i gospodarskog razvoja, stoga je rasprava, posebno na međunarodnoj razini, poticaj promjenama u cilju rasta i poboljšavanja sustava, u svom je obraćanju navela prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izlaganja su održali i hrvatski stručnjaci koji su se posebno osvrnuli na prilike i izazove u Hrvatskoj – prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru te g. Aleksandar Šušnjar, predstavnik Hrvatskoga studentskog zbora i Europskoga studentskog zbora. Osvrnuli su se na proces akreditacije, njegov doprinos relevantnosti studijskih programa i jačanju veza između visokog obrazovanja i gospodarskog sektora.

Konferencija je okupila gotovo 200 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja: predstavnika visokih učilišta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskog zbora, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatskoga studentskog zbora, gospodarstva i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja i znanosti. Organiziranjem ovog događanja, Agencija za znanost i visoko obrazovanje željela je potaknuti raspravu o nužnosti neovisnoga akreditacijskog procesa koji uzima u obzir različite perspektive dionika te naglasiti potencijal procesa akreditacije kao reformskog instrumenta koji je komplementaran drugim sektorskim i nacionalnim politikama i mjerama.

FOTO: AGENCIJA ZA ZNANOST I VISOKO OBRAZOVANJE