LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Konferencija Stožera održana bez maski: 87 novih slučajeva, moguća i treća doza Pfizera?

Danas je 87 novozaraženih koronavirusom, rečeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić rekla je da bi do kraja kolovoza delta soj mogao zavladati Europom.

Danas je 87 novozaraženih koronavirusom, rečeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić rekla je da bi do kraja kolovoza delta soj mogao zavladati Europom.

Danas, 9. srpnja, održana je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, i to po prvi put bez maski jer su svi prisutni imali COVID-potvrde. Prema informacijama koje je Stožer iznio danas je među 3678 testiranih zabilježeno 87 novih slučajeva zaraze.

Sada je, stoga, 612 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, a među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Nema zabilježenih smrtnih slučajeva među zaraženima koronavirusom, javlja Stožer. U samoizolaciji su trenutno 3353 osobe.
 
Od 25. veljače 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 360 680 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 8226 preminulo, a ukupno su se oporavile 351 842 osobe od toga 99 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 2 184 648 osoba.
– Zaključno s 8. srpnja utrošeno je 2 769 141 doza cjepiva. Dosad je 1 534 856 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1 234 285 primilo obje doze. Na dan 8. srpnja utrošeno je 28 640 doza cjepiva. – stoji u priopćenju.
Delta soj

Delta soj ovih je dana goruća tema, posebice jer se govori o tome da Pfizer ne štititi od njega. Zbog toga se razmatra treća doza cjepiva, za što je Pfizer već zatražio odobrenje. 
– Nije stvar samo trećeg docjepljivanja. Nije se znalo koliko će trajati zaštita od cjepiva u početku. Na osnovu istraživanja će se opet napraviti mišljenje. To je jedan dinamičan proces u kojem nitko ne može dati 100-postotne odgovore. Glavna stvar je da se prati status cijepljenih osoba kao i razina antitijela. – poručila je Markotić.
Prema mišljenju ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić delta soj mogao bi do kraja kolovoza zavladati Europom. 
– Izvješće ECDC-a govori da delta varijanta preuzima primat. Negdje se taj postotak kreće od 25 do preko 70 posto. Očekuje se da će do kraja kolovoza potpuno zavladati Europom. U Španjolskoj je bilo najteže na Majorci, gdje se skuplja najviše turista i mladih. Na jednom se okupljanju od njih 9000 zarazilo čak 3000.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT