LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski filmski savez

Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti zatražila glas djece

Sudionici konferencije slažu se da je potrebno razgovarati o pojmovima poput filmske, medijske, digitalne, informacijske i AV-pismenosti. Smatraju kako je razvoj kritičkog mišljenja ključan za razvoj svih oblika pismenosti i opismenjavanja.

Sudionici konferencije slažu se da je potrebno razgovarati o pojmovima poput filmske, medijske, digitalne, informacijske i AV-pismenosti. Smatraju kako je razvoj kritičkog mišljenja ključan za razvoj svih oblika pismenosti i opismenjavanja.

Konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti održala se od 3. do 6. listopada u Makarskoj, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i pod pokroviteljstvom HAVC-a. Sudjelovalo je četrdesetak predstavnika iz Hrvatske, Italije i Australije, koji se bave filmskim stvaralaštvom djece i edukacijom u okviru medijske pismenosti. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima. Pristigli su i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo djece posebno aktivno, stručnjaci koji se posebno bave medijima i dječjim stvaralaštvom te profesori.

Učenje medijske kulture najučinkovitije je kroz praktičan rad u smislu produkcije, analize i interpretacije, razmjene dojmova, kritičkog vrednovanja i slično. Dječje medijsko stvaralaštvo trebalo bi postati dostupno javnosti kako bi dječji autori bili dodatno motivirani za svoj daljnji rad, ali i kako bi druga djeca bila inspirirana radom svojih vršnjaka.

Foto: Hrvatski filmski savez

Sudionici konferencije naglašavaju činjenicu kako je iznimno važno čuti glas same djece, a on je posebno artikuliran u dječjem stvaralaštvu. Podržavaju predložene strateške planove Hrvatskog audiovizualnog centra na području povezivanja audiovizualnog i odgojno obrazovnog sektora te će se uključiti u njihovo donošenje. Složili su se da treba nastaviti razgovarati o pojmovima poput filmske, medijske, digitalne, informacijske i AV-pismenosti, a svi su suglasni kako je razvoj kritičkog mišljenja ključan za razvoj svih oblika pismenosti, odnosno opismenjavanja. 

Hrvatski filmski savez tvore 45 članica udruga i kinoklubova, od kojih se brojni bave pedagoškim radom na filmu čiji su autori djeca i mladi. Naša zemlja jedna je od rijetkih koje imaju izuzetno kvalitetno i kontinuirano razvijeno dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo mladih. Iz toga je i proizašla ideja da se prije Revije djece, koja traje od 5. do 8. listopada u Makarskoj, održi ovakva konfernecija.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ