LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NOVI SOJ U HRVATSKOJ

Kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđena omikron varijanta koronavirusa

Obje oboljele osobe nasreću nemaju teški oblik bolesti, a njihovi kontakti su pod nadzorom.

Obje oboljele osobe nasreću nemaju teški oblik bolesti, a njihovi kontakti su pod nadzorom.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na konferenciji za medije je izjavio kako u Hrvatskoj zasada su potvrđena dva slučaja omikron soja koronavirusa Obje osobe nasreću nemaju teški oblik bolesti i njihovi kontakti su pod nadzorom.

– Sada već imamo preko pola zemalja EU-a koje su objavile da imaju omikron soj, a isto tako i preko pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron je već širom svijeta, i mi imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj – rekao je Capak, prenosi HRT.

Capak je ustvrdio je kako je Hrvatska jedna od prvih zemalja u svijetu, odnosno prva među članicama EU, koja je poduzela mjere za usporavanje dolaska omikron varijante u državu.
– Iz zemalja koje imaju malo više iskustva s omikronom, kao Južnoafrička republika, imamo podatke da je zaštita od srednje teških do teških oblika bolesti poprilično solidna, čak oko 90% – rekao je epidemiolog Bernard Kaić govoreći o zaštiti nakon primljenog cjepiva smatrajući kako je pojavljivanje omikron varijante u Hrvatskoj bilo neizbježno, te kako valja očekivati i još drugih sojeva, prenosi HRT. 
FOTO: PIXABAY