LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova 

Knjižničarska savjetnica za NSK postala predsjednica IFLA-ine Sekcije

Karolina Holub vodit će IFLA-inu Sekciju za informativne medije (IFLA News Media Section) od 2023. do 2025. godine.

Karolina Holub vodit će IFLA-inu Sekciju za informativne medije (IFLA News Media Section) od 2023. do 2025. godine.

Karolina Holub, knjižničarska savjetnica za razvoj digitalnih knjižnica i zbirki u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, preuzela je dužnost predsjednice IFLA-ine Sekcije za informativne medije (IFLA News Media Section) od 2023. do 2025. godine.

Sekcija za informativne medije bavi se razmjenom informacija o svim pitanjima koja se odnose na informativne medije u bilo kojem obliku i na bilo kojoj platformi, od tiska, mikrofilma, TV-a, radija do streaminga i vijesti na internetu.
 

Opseg interesa Sekcije danas obuhvaća, između ostaloga, pristup i očuvanje informativnih medija u svim oblicima i u analognome i u digitalnome obliku, uporabu standardiziranih metapodataka, prikupljanje i obogaćivanje digitaliziranih povijesnih novina i izvorno digitalnih vijesti; pobiranje weba, prihvat, katalogiziranje i arhiviranje izvorno digitalnih vijesti; automatizaciju radnih procesa za identifikaciju, prikupljanje i očuvanje vijesti u digitalnome obliku; dugoročno očuvanje digitaliziranih novina i izvorno digitalnih medija; pitanja obveznoga primjerka, autorska prava, razvoj korisnički usmjerenih usluga za informativne medije, očuvanje i zaštitu izvornika novina itd.  stoji na stranici NSK.


Sekcija se nalazi unutar Međunarodne federacije knjižničarskih društava i ustanova (IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions), koja je samostalna, nevladina i neprofitna organizacija koja zastupa interese knjižničara i njihovih korisnika u cijelome svijetu, prema NSK.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA