LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice potresa

Kino Tuškanac radi obnove seli na nove neočekivane lokacije

Zgrada Kina Tuškanac prvo je nastradala u potresu, a onda u olujnom nevremenu – sada ju očekuje potpuna obnova i selidba programa.

Zgrada Kina Tuškanac prvo je nastradala u potresu, a onda u olujnom nevremenu – sada ju očekuje potpuna obnova i selidba programa.

Jedno od omiljenih mjesta za ljubitelje kulture – zagrebačko Kino Tuškanac, zatvorilo je svoja vrata zbog obnove. Međutim, program će se prema najavi Hrvatskog filmskog saveza nastaviti na drugim lokacijama, piše Jutarnji list.

Kino Tuškanac moralo je pronaći rješenje za nastavak programa za vrijeme obnove zgrade, ali sličnu situaciju imaju i ostale kulturne ustanove u gradu.
 

„Bit će zahtjevno, ali sretni smo zbog najave početka obnove. Pripremali smo se za ovu fazu pa se nadamo da će sve proteći u skladu s planom“, rekla je tajnica HFZ-a Tatjana Aćimović za Jutarnji.


Objasnila je da Hrvatski filmski savez u zgradi ima i drugi sadržaj osim filmskih programa, uključujući: podršku radu svojim 42 udrugama članicama, organizaciju Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić, izdavač je knjižne građe i časopisa o filmskoj umjetnosti i kinematografiji, bavi se zaštitom filmske baštine, arhiviranjem i digitalizacijom te produkcijom i distribucijom filmova.
 

Obnova zgrade


Obnovu zgrade vodi Grad Zagreb, a prvo bi se trebala odraditi sanacija krova. Kino bi nakon obnove trebalo i dalje obavljati kinoprikazivačku djelatnost, ali i sve ostale stvari koje su do sada provodili.
 

Nove lokacije


Program Kina seli se na nekoliko lokacija, a filmski programi koji se održavaju na iduće dvije, zovu se Tuškanac u gostima.

Kino Forum u sklopu Studentskog doma Stjepana Radića, koje ima kapacitet 320 sjedećih mjesta i novi DCP-projektor.

Centar za kulturu i informacije Maksimir, koji može primiti oko 60 gledatelja i također je opremljen suvremenom opremom. 
 

„U sklopu programa nastavit ćemo provoditi kinotečni program kakav smo provodili u našem kinu. To uključuje retrospektive i portrete renomiranih autora, tematske cikluse, in memoriam i edukativne filmske programe“, objasnio je voditelj kina Filip Zadro.


Publika može očekivati najgledanije naslove Kina Tuškanac posljednjih godina, poput autora kao što su Kubrick, Scorsese, Coppola i Hitchcock.

FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT KINO TUŠKANAC