LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kineska provincija Henan

Kinesko izaslanstvo posjetilo Sveučilište u Zadru. Hoće li se međuregionalna suradnja proširiti i na gospodarstvo i trgovinu?

Iskazano je uvjerenje da se međuregionalna suradnja može razvijati u raznim smjerovima, uključujući gospodarstvo, promet, poljoprivredu, ribarstvo, turizam, sport i sveučilišnu suradnju.

Iskazano je uvjerenje da se međuregionalna suradnja može razvijati u raznim smjerovima, uključujući gospodarstvo, promet, poljoprivredu, ribarstvo, turizam, sport i sveučilišnu suradnju.

Župan Božidar Longin i predsjednik Županske skupštine Zoran Šikić, zajedno sa suradnicima, ugostili su izaslanstvo kineske provincije Henan u Domu Zadarske županije. Delegaciju je predvodio Dai Bohua, potpredsjednik Pokrajinskog odbora Henan kineske političke savjetodavne konferencije.

Provincija Henan, smještena u srednjoistočnoj Kini i poznata kao kolijevka kineske civilizacije, dom je više od 100 milijuna stanovnika. Župan Longin iskoristio je tu priliku kako bi gostima predstavio razvojne potencijale Zadarske županije, ističući njezin središnji položaj na Jadranskoj obali te jedinstvenu geoprometnu poziciju. Naglasio je rast investicija, osobito u prometnu i komunalnu infrastrukturu, kao i pozitivne gospodarske pokazatelje poput porasta izvoza, novih investicija te rasta plaća i zaposlenosti u regiji. Longin je također naglasio kako je Zadarska županija vodeća u proizvodnji bijele i plave ribe u Hrvatskoj.

Otvara se portugalski lektorat u Zadru



Potpredsjednik Pokrajinskog odbora Henan Dai Bohua izrazio je interes za suradnju i uvoz hrvatskih proizvoda, osobito iz sektora ribarstva i poljoprivrede, naglašavajući da Henan predstavlja značajno tržište, s više od 100 milijuna ljudi. Iskazao je uvjerenje da se međuregionalna suradnja može razvijati u raznim smjerovima, uključujući gospodarstvo, promet, poljoprivredu, ribarstvo, turizam, sport i sveučilišnu suradnju.
 

Posjetili i zadarsko sveučilište, potpisan Sporazum o suradnji


Razmišljate o karijeri turističkog vodiča? Prijavite se na seminar uz popust za studente


Tijekom boravka u Hrvatskoj, gosti iz Kine posjetili su i Sveučilište u Zadru, gdje su se sastali s rektorom prof. dr. sc. Josipom Faričićem. U tom su kontekstu, uz nazočnost prorektora Yang Mengya, potpisali Sporazum o suradnji. Rektor Faričić predstavio je dugu tradiciju sveučilišta te naglasio njegovu predanost razvoju programa iz humanističkih i prirodnih znanosti. Uz suradnju s Konfucijevim institutom, studentima se nudi mogućnost učenja kineskog jezika, dok se važna znanja o Kini stječu i na studiju geografije.

Prorektor Mengya iz Henana istaknuo je da na njihovom sveučilištu studira oko 50 tisuća studenata te su usmjereni na poljoprivredu, AI tehnologije i obnovljive izvore energije. Uz iznimno razvijenu poljoprivredu, pokrajina Henan i njezin glavni grad Zhengzhou, koji broji 12 milijuna stanovnika, nude dobre prilike za inozemne studente. Mengya je također napomenuo da pokrajina pokriva sve troškove boravka svojih studenata na inozemnim sveučilištima.

Zadarsko sveučilište dobilo novu prorektoricu za kvalitetu i cjeloživotno učenje



Nakon potpisivanja sporazuma o suradnji, razmijenjeni su prigodni pokloni, pri čemu je izaslanstvo Henan darovalo sveučilištu zanimljiv prikaz povijesti kineske pokrajine, otisnut na platnu. Taj susret predstavlja važan korak u jačanju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Kine, s posebnim naglaskom na obrazovnu suradnju.
IZVOR: ZADARSKA ŽUPANIJA
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZADRU