LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrana petardi

I do nekoliko tisuća kuna za korištenje zabranjenih pirotehničkih sredstava

Nepropisnim načinom uporabe pirotehničkih sredstava stradavaju i životinje i biljke, a za korištenje zabranjenih sredstava kazne su i do 15 000 kuna.

Nepropisnim načinom uporabe pirotehničkih sredstava stradavaju i životinje i biljke, a za korištenje zabranjenih sredstava kazne su i do 15 000 kuna.

Pred nama je, iako u pandemijskim uvjetima, najveselija noć u godini uz koju neizostavno ide i uporaba pirotehnike. No, ona nije bezazlena, a petarde su i zabranjene od siječnja ove godine.

Za vrijeme prošlogodišnjih blagdana evidentirano je 17 ozlijeđenih osoba, od kojih sedmero djece. O ozljedama, ali i kaznama za one koji ne poštuju pravila, u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirao je Nikola Turkalj, načelnik sektora za inspekcijske poslove Civilne zaštite.

– U Republici Hrvatskoj petarde su zabranjene, ne mogu se više koristiti za osobnu uporabu i svatko tko bi se našao s petardama je u prekršaju. – kaže Turkalj za HRT i poziva sve na odgovorno ponašanje.

Kazne za fizičke osobe koje koriste petarde su između pet i petnaest tisuća kuna, a roditelji čija se djeca mlađa od 14 godina ozlijede te sve osobe koje su odgovorne za to što je dijete imalo petarde, mogu biti i kazneno procesuirani.

Što se tiče pravnih osoba kazne su i veće, a Turkalj ističe za HRT kako su one pod nadzorom

– Ovih dana inspektori obilaze sve prodavaonice koje su ovlaštene za prodaju pirotehničkih sredstava. Mi imamo uvide u njihova skladišta i uvoz svega što je ušlo u RH. Isto tako, pirotehnika koja je ušla mora dobiti naše odobrenje da bi se stavila u prodaju. Međutim, ima situacija gdje neodgovorni pojedinci pokušavaju na različite načine formirati crno tržište i nabaviti nedozvoljenu pirotehniku, najviše preko web shopova, a mi smo već obavijestili distributere kao što su Hrvatska pošta i DHL da takve pošiljke moraju biti skenirane i da moraju pozvati policijske službenike.

Turkalj ističe kako nepropisnim načinom uporabe pirotehničkih sredstava stradavaju i životinje i biljke te da bi nam uzor trebale biti države koje su skratile uporabu pirotehnike ili ju u potpunosti zabranile. 

FOTO: PIXABAY