LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mali Zagrepčani snimili filmske razglednice o Hrvatskoj

„Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše mi je more, sarma, moji prijatelji i nogomet“

Više od stotinu zagrebačke djece predškolske i školske dobi snimilo je informativne filmove o tome zašto vole svoju zemlju. Premijera filmova održat će se 27. svibnja u 10 sati u kinu Europa.

Više od stotinu zagrebačke djece predškolske i školske dobi snimilo je informativne filmove o tome zašto vole svoju zemlju. Premijera filmova održat će se 27. svibnja u 10 sati u kinu Europa.

Više od stotinu djece predškolske i školske dobi sa zagrebačke Trešnjevke snimanjem informativnih filmova pokazalo je kako doživljavaju svoj život u Lijepoj Našoj i zašto vole svoju domovinu.

– Hrvatsku volim zato što je to moja domovina i tu su moji mama, tata i najbolja baka. Najljepše mi je kad idemo na more i u trgovinu s igračkama. – rekao je sedmogodišnji Vito Kuže.

Hrvatska se može pohvaliti očuvanom prirodom, nezagađenim okolišem, ugodnom klimom, najčišćim morem, kulturnim sadržajima i iznimnom povijesnom baštinom. Sve su to mališani ovjekovječili u filmskim razglednicama u čak 13 informativnih filmova o Hrvatskoj. Kako bi bili sigurni da će se njihovi filmovi i poruke, kod domaće i strane publike, čuti u javnosti, filmove su snimili na čak pet svjetskih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom.

– Volim Hrvatsku jer sam se rodio u njoj. Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše mi je njezino more, planine i ljubav prema njoj. – rekao je jedanaestogodišnji Franko Pavković.

Premijera informativnih filmova Iz Hrvatske, s ljubavlju mališana s Trešnjevke bit će upriličena 27. svibnja od 10 sati u kinu Europa, u Varšavskoj ulici u Zagrebu, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje. Ovaj hvalevrijedan projekt pokrenula je mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih.

– U ovogodišnjem projektu posvećenom Hrvatskoj sudjelovalo je stotinu djece, od predškolske dobi do osmog razreda osnovne škole. Filmovi donose bogatu kulturnu i književnu baštinu, prirodne ljepote, poznatu operu i filmsku tradiciju, hrvatske velikane i nepoznato o poznatom u Hrvatskoj. Trinaest filmskih razglednica rezultat su višemjesečnog rada naših učenika i profesorica. – izjavila je mr. Tihana Jagić.

S vrijednim, marljivim i punim ljubavi prema domovini mališanima radilo je nekoliko profesorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, među kojima i Sanja Vukina koja je izjavila:

– Tijekom rada na filmskom scenariju s uživanjem sam svjedočila kako djeca upijaju i prihvaćaju svoju hrvatsku baštinu, a nakon snimanja zadovoljno gledam kako su se sada njome naučili ponositi. Moj se filmski projekt sastojao od tri dijela. Prvi film snimili smo o Profesoru Baltazaru. Na taj su način djeca dobila još bolji uvid u tu seriju koja je do danas ostala najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma. S malo većim đacima odlučili smo prošetati gradom Zagrebom oko skulptura hrvatskih velikana: Ivana Meštrovića, A.G. Matoša te Nikole Tesle, a u šetnji nam se pridružio i fiktivni Ivan Rakitić. Treći dio projekta radila sam s ozbiljnijim đacima, polaznicima osmih razreda, koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o ekranizaciji glavnog zapleta iz prve hrvatske opere Ljubav i zloba. –

Kao centar za strane jezike posebno su ponosni što su ovim projektom uspjeli objediniti učenje o vlastitoj domovini, govor na stranom jeziku te dodatne vještine koje se ne mogu usvojiti samo unutar zidova učionice. Djeca su odlučila progovoriti o ljepoti svoje domovine na svoj dječji način, te uz pomoć kamera sve sačuvati i za generacije koje dolaze.

– Snimali smo film o Hrvatskoj i njezinim ljepotama i znamenitostima. Hrvatsku volim zato što je Hrvatska moja domovina i zato što je najljepša zemlja na svijetu. Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše mi je more, Plitvička jezera i Zagreb, glavni grad Hrvatske. – opisala je svoje domoljublje devetogodišnja Ana Kelava.

I devetogodišnji Josip Moser dobro zna zašto voli Hrvatsku:

– Snimao sam film o putovanjima po otocima Hrvatske i o zanimljivostima Hrvatske. Hrvatsku volim zato sam tu rođen i zato što mi je tu lijepo živjeti. Kad pomislim na Hrvatsku, najljepše čega se sjetim je more, sarma, moji prijatelji i nogomet. –

Ove godine pripremljeni su i posebni dodaci koji će biti prikazani nakon filma Iz Hrvatske, s ljubavlju – dva dvominutna filma s kojima su polaznici škole sudjelovali na prošlogodišnjem međunarodnom natjecanju Say it with Oxford u organizaciji Oxford University Pressa. Jedan od filmova bio je proglašen sveukupnim pobjednikom tog jezično-filmskog natjecanja. Na taj je način Dictin tim, koji se sastojao od profesorice engleskog jezika Sanje Vukine, kamermana i montažera Marina Čačića te učenika sedmih razreda, dobio pohvalu za tehničku izvedbu filma te za jasno i točno korištenje engleskog jezika sa mnoštvom relevantnih funkcionalnih fraza.

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR