LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„I to je pitanje kulture?”

Još kratko otvorene prijave na edukaciju posvećenu pisanju o migrantima – za novinare i studente novinarstva

Voditeljica edukacije jest novinarka i aktivistica Milena Zajović iz udruge Are You Syrious, a kao izlagači će joj se pridružiti i migranti i migrantkinje.

Voditeljica edukacije jest novinarka i aktivistica Milena Zajović iz udruge Are You Syrious, a kao izlagači će joj se pridružiti i migranti i migrantkinje.

Nakladnik portala Booksa.hr, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, i nakladnik portala Kulturpunkt.hr, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, pozivaju sve medijske radnice i radnike, kao i studentice i studente novinarstva, da se prijave na dvodnevnu novinarsku edukaciju posvećenu pisanju o položaju migranata. Održava se 14. i 15. svibnja. 

Organizatori navode da će se sudionici educirati o migrantima kao ranjivoj društvenoj skupini te osposobljavati za istraživačko i analitičko pisanje o problemima s kojima se migranti u Hrvatskoj suočavaju. Voditeljica edukacije je novinarka i aktivistica Milena Zajović iz udruge Are You Syrious, a kao izlagači će joj se pridružiti i migranti i migrantkinje, koji će prenijeti svoja iskustva vezana za niz tema, od izbjegličkih ruta, kampova, integracije i sl.

– Program traje dva dana po šest sati, uz predviđenu pauzu za ručak koji će osigurati organizatori. Poštivanje svih protuepidemijskih mjera u prostoru bit će osigurano, a u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije postoji mogućnost održavanja programa u online obliku. Od polaznika/ca se u sklopu procesa edukacije očekuje i sudjelovanje u zasebnoj cjelini posvećenoj istraživačkom novinarstvu, koja će se održati naknadno, te proizvodnja honoriranog sadržaja koji će biti objavljen na jednom od portala. – pojašnjavaju organizatori.

Prijave su otvorene do 11. svibnja, a šalju se na mail-adresu booksa@booksa.hr s naslovom Prijava za edukaciju. Potrebno je navesti ime i prezime, kratki životopis, kontakt podatke (e-mail, broj mobitela) te primjere novinarskog rada (link ili word dokument).

Valja istaknuti i da su polaznicima koji dolaze izvan Zagreba osigurani smještaj i putni troškove (javni prijevoz). 

Edukacija je dio projekta I to je pitanje kulture?, usmjerenog na jačanje sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je projekta, navode njegovi predstavnici, senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se ranjive skupine suočavaju, ali i afirmacija njihovih kulturnih potreba i povećanje njihove socijalne uključenosti. Fokus je pritom stavljen na mlade, slijepe i slabovidne, migrante, siromašne i Rome kao skupine kod kojih se participacija u kulturi prelama na specifične načine. 

– Projektom konkretno želimo povećati kapacitete medijskih radnika za prepoznavanje važnosti pristupa i sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, kao i izazova s kojima se one suočavaju te povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu kroz iscrpnu produkciju istraživačkog i analitičkog medijskog sadržaja. Medijski radnici i radnice bit će osposobljavani tijekom sedam dvodnevnih modula – pet tematskih, posvećenih svakoj od skupina, te dvama posvećenima metodama istraživačkog novinarstva. Edukacije će se provoditi u suradnji s ključnim organizacijama koje djeluju u području zaštite i zagovaranja prava ranjivih skupina na koje se projekt fokusira. Dosad su se održali moduli na temu mladih, slijepih i slabovidnih osoba, Roma te istraživačkog novinarstva. – ističu organizatori.

FOTO: PIXABAY