LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sredstva za Regionalni centar kompetentnosti

Još 44,7 milijuna kuna iz ESF-a predviđeno za obrazovanje temeljeno na potrebama poslodavaca

– Započeli smo s projektom uspostave centara kompetentnosti koji predstavljaju dugoročno rješenje za modernizaciju obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada, razvoja vještina te razmjenu iskustava među najboljim stručnjacima. – istaknuo je ministar Cappelli.

– Započeli smo s projektom uspostave centara kompetentnosti koji predstavljaju dugoročno rješenje za modernizaciju obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada, razvoja vještina te razmjenu iskustava među najboljim stručnjacima. – istaknuo je ministar Cappelli.

Ovog utorka, 2. lipnja, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula ministar turizma Gari Cappelli s ravnateljicom škole Orhidejom Petković potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u Puli. 44,7 milijuna kuna koji pristižu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. utrošit će se za uvođenje obrazovanja temeljenog na radu prema potrebama poslodavaca koji su i aktivni partneri u projektu.

– Ljudski potencijali temelj su inovativnosti i kvalitete svake tvrtke, a to posebice vrijedi u turizmu gdje se prodaje usluga, doživljaj i proizvod koji je rezultat prije svega ljudskog faktora. Kako bi Hrvatska bila primjer izvrsnosti u svakom segmentu, a pogotovo tako važnom kao što su ljudski resursi, započeli smo s projektom uspostave centara kompetentnosti koji predstavljaju dugoročno rješenje za modernizaciju obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada, razvoja vještina te razmjenu iskustava među najboljim stručnjacima. Za uspostavu Regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. Vjerujem kako će upravo ovaj centar u Puli, jedan od šest u Hrvatskoj, biti jedno od središta turističke izvrsnosti i znanja. – izjavio je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Iz Ministarstva turizma pojašnjavaju projektni plan:

– Već u prvoj godini projekta u Regionalnom centru kompetentnosti u Puli razvit će se i provoditi inovativni obrazovni program u segmentu kamping turizma: srednjoškolski program za voditelja kampa, odnosno stručnjaka u kamping turizmu. Osim toga, razvit će se i provoditi novi obrazovni programi za odrasle (posebice, nezaposlene koji traže zaposlenje u turizmu i za postojeće djelatnike u turizmu): stručnjak za doživljaje u turizmu, stručnjak za rezervacijske sustave, kuhari-specijalisti integral stola te menija prilagođenih za goste s medicinskim indikacijama – za segment zdravstvenog turizma u Istri, a osim strukovnih znanja, u Regionalnom centru kompetentnosti u Puli polaznici će dobiti i vještine inovativnosti i poduzetništva u turizmu. Povrh navedenog, u centru kompetentnosti Pula provodit će se obrazovni program za pomoćnog kuhara za učenike s teškoćama u razvoju, obrazovanje nastavnika i mentora kod poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te je predviđena i suradnja sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, različitim komorama, udruženjima i ostalim dionicima u turizmu.

Podsjećaju i da je Regionalni centar kompetentnosti u Puli jedan od šest imenovanih centara kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam koji će se nalaziti u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku, a za koje su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 388 milijuna kuna u okviru natječaja za financiranje uspostave centara kompetentnosti.

FOTO: MINISTARSTVO TURIZMA