LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Biološka raznolikost

Jabuke, kruške, aronija... Krenule prve sadnje u sklopu zagrebačkog urbanog voćnjaka

Kako stoji na stranicama Grada Zagreba, građani će sudjelovati u održavanju, ali i besplatnom branju plodova.

Kako stoji na stranicama Grada Zagreba, građani će sudjelovati u održavanju, ali i besplatnom branju plodova.

Danas su u Podbrežju krenule prve sadnje u urbanom zagrebačkom voćnjaku. Gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu zamjenika Luke Korlaeta i suradnika otvorenjem radova najavio je prvi takav voćnjak u kojem će moći uživati svi građani Grada Zagreba.

S ovim pilot-projektom krenuli smo u Podbrežju, a planirano je da se urbani voćnjaci prošire i na druge lokacije u Zagrebu. To rade i druge europske metropole. Želimo dobre prakse koje vidimo kod njih prenijeti u Zagreb što je dobro i za biološku raznolikost. Postavit ćemo i multifunkcionalni travnjak za igru i rekreaciju, klupe i drugu urbanu opremu - rekao je gradonačelnik te najavio kako će se danas zasaditi 19 jabuka, kasnije će biti kruški, aronija i ribizla, različitih grmova i voćaka. 

Brigu o voćnjacima vodit će volonteri te udruge specijalizirane za poljoprivredu. Kako stoji na stranicama Grada Zagreba, građani će sudjelovati u održavanju, ali i besplatnom branju plodova.

Taj pothvat ujedno predstavlja i proširenje projekta Gradski vrtovi kojim su uređene i opremljene parcele obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, a sve u svrhu davanja dijela obradivog zemljišta na korištenje građanima.
 
FOTO: PIXABAY