LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prelazak na euro

Iznos plaće uskoro u kunama i eurima, vrijedi i za studentske ugovore

Poslodavci od 5. rujna ove godine svim zaposlenima moraju iskazati ukupni iznos plaće u kunama i eurima, a prva plaća u eurima bit će obračunata i isplaćena za prosinac u siječnju 2023. godine.

Poslodavci od 5. rujna ove godine svim zaposlenima moraju iskazati ukupni iznos plaće u kunama i eurima, a prva plaća u eurima bit će obračunata i isplaćena za prosinac u siječnju 2023. godine.

Uskoro će ukupni iznos plaće biti izražen u kunama i eurima, a prva plaća u novoj valuti bit će za prosinac. Na isti način obračunavat će se i isplaćivati studentski i ugovori o djelu te autorski honorari, prenosi Jutarnji.

Poslodavci od 5. rujna ove godine svim zaposlenima moraju iskazati ukupni iznos plaće u kunama i eurima, a prva plaća u eurima bit će obračunata i isplaćena za prosinac u siječnju 2023. godine. Na isti način obračunavat će se i isplaćivati ugovori o djelu, studentski ugovori i autorski honorari.

Poslodavci i zaposlenici neće morati samo zbog uvođenja eura potpisivati nove ugovore o radu, ali iznosi u pravilnicima o radu, aneksima ugovora i sličnim aktima moraju biti iskazani u eurima.

Visina plaće utvrđena u ugovorima o radu obvezno se preračunava u eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Kada je riječ o ostalim pravima i isplatama vezanima uz radni odnos, putni nalozi su izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja. Dodatno, iznosi neto honorara prema autorskim ugovorima i iznosi neto naknade u sklopu ugovora o djelu, uključujući i studentske ugovore, moraju biti dvojno iskazani.

Minimalna studentska satnica, koja sada iznosi 29,30 kuna, iznosit će nešto manje od 4 eura, točnije 3,89 eura ako računamo da je fiksni tečaj konverzije blizu središnjeg pariteta hrvatske kune prema euru koji iznosi 7,53450 kuna. Ipak, treba imati na umu da Vijeće EU-a tek treba utvrditi fiksni tečaj konverzije, kako navodi HNB.
FOTO: PIXABAY