LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MARATON KARIJERA

Ivo Sluganović na Maratonu karijera: „Uvijek smo sretni kada nam se proaktivni studenti i sami jave”

Ivo Sluganović, bivši ferovac, postdoktorski istraživač s Oxforda i osnivač startup tvrtke PhishAR koji je odradio praksu u Facebooku i Googleu, okupljenim je studentima na zanimljivom predavanju otkrio više o svom putu, AR-u i budućem tehnološkom napretku.

Ivo Sluganović, bivši ferovac, postdoktorski istraživač s Oxforda i osnivač startup tvrtke PhishAR koji je odradio praksu u Facebooku i Googleu, okupljenim je studentima na zanimljivom predavanju otkrio više o svom putu, AR-u i budućem tehnološkom napretku.

Prošlog smo četvrtka, 20. svibnja 2021, imali priliku čuti prvo od ukupno četiri predavanja organiziranih u okviru projekta Maraton karijera koji okuplja stručnjake i uspješne ljude iz različitih područja s ciljem upoznavanja studenata o prilikama koje imaju te o karijeri koju mogu izgraditi nakon fakulteta. Predavanje se održalo putem platforme Zoom.

Ovogodišnji, četvrti po redu, Maraton karijera otvorio je Ivo Sluganović, postdoktorski istraživač s Oxforda i osnivač tvrtke PhsihAR predavanjem Na presjeku znanosti, startupa, programiranja i volontiranja.

Ivo Sluganović u svojem je predavanju kao važan životni savjet naveo učenje drugih jer upravo tada i sami uvidimo koliko toga možda ne razumijemo i shvatimo kako stvari zapravo funkcioniraju. Osim toga, smatra da se programiranjem, pa makar samo iz hobija, razvija način razmišljanja i gledanja na svijet. Također, naglasio je da programiranju polako pribjegavaju i druge znanosti poput medicine, novinarstva, arhitekture ili dizajna.

Ovaj mladi znanstvenik rekao je kako je u osnovnoj i srednjoj školi programiranjem ugazio put osobi kakva je danas, a na fakultetu to je učinio volontiranjem u udruzi eSTUDENT. Danas, kao ferovac geek, kako je sam sebe oslovio, prilikom odabira zaposlenika kao važan kriterij uzima u obzir rad s drugim ljudima, pokretanje i želju za nečim što je više, dublje i šire od samog studiranja.

― Imali smo kandidata koji su dolazili i imali prosjek 5.0, super ocjene, završili fakultet u roku, ali ako vidiš da se nisu nikada pitali zašto se nešto radi ovako, a ne drukčije ili kada ih pitaš neko pitanje koje je malo drukčije, malo kompliciranije, odmah kažu sorry, ja to ne znam.

Nadalje, Sluganović nam je ispričao na koji se način najbolje nositi sa šefovima što je naučio iz vlastitog iskustva u periodu kada je i sam bio na čelu, prvo udruge, a potom i tvrtke.

― Najbolje što možete ikada napraviti, u bilo kojoj situaciji, pokušati je razmišljati onako kako vaš šef razmišlja i vidjeti kako ga preduhitriti s pametnim idejama i prijedlozima. On ima hrpu drugih stvari koje mu padaju na pamet, ali ne stigne se njima baviti, stoga, koju mu god sekundu vremena uštedite, znat će to cijeniti. ― rekao je.


S obzirom da je Hrvatska prepuna ljudi s potencijalom, odlučili su, osim u Oxfordu, ured napraviti i u Zagrebu.

― Od početka smo planirali, osim u Oxfordu, izgraditi važan ured i u Zagrebu jer znamo koliko u Hrvatskoj ima vrhunskih ljudi. Ponosni smo da trenutno radimo napredna istraživanja i razbijamo tehnologije vezane za AR, računalni vid i cyber sigurnost koje su zbilja jedinstvene u svijetu. Jako me veseli da u timu imamo i odlične studente koji već tijekom fakulteta rade na ovim područjima i važni su članovi tima. Uvijek smo sretni kada nam se proaktivni studenti i sami jave, bez obzira zanima li ih tehnička ili poslovna strana onoga što radimo.

Za kraj, Ivo Sluganović poručio je svim prisutnim studentima da si ne dopuste to da dođu do kraja fakulteta, a u životopisu imaju jednu ili dvije rečenice – završio preddiplomski, završio diplomski – pa makar ocjene i bile 5.0.

Kako ne biste propustili naredna predavanja u sklopu projekta Maratona karijera, zapratite njegovu službenu Facebook stranicu i Instagram profil. Na sljedećim vas predavanjima također očekuju kvizovi i vrijedne nagrade naših sponzora Arrive i OTP banke.

FOTO: STUDENTSKI.HR