LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maraton karijera

Istraživački novinar Kristian Došen: „Nekako je sve počelo tako što sam jednostavno bio lajav“

Kristian Došen, mladi hrvatski istraživački novinar i predavač na Fakultetu političkih znanosti, na ovotjednom predavanju Maratona karijera otkrio je kako je razvio strast prema novinarstvu, s kojim se sve izazovima susreo u karijeri te koliko je medijski sektor danas popularan.

Kristian Došen, mladi hrvatski istraživački novinar i predavač na Fakultetu političkih znanosti, na ovotjednom predavanju Maratona karijera otkrio je kako je razvio strast prema novinarstvu, s kojim se sve izazovima susreo u karijeri te koliko je medijski sektor danas popularan.

Ovog smo četvrtka, 10. lipnja 2021, imali priliku poslušati treće predavanje u okviru projekta Maraton karijera koji organizira udruga CERM, a koji nastoji okupiti stručnjake i uspješne ljude iz različitih područja s ciljem upoznavanja studenata o prilikama koje mogu ostvariti nakon fakulteta. Predavanje se održalo putem Zoom platforme.

Pretposljednje je predavanje Maratona karijera zanimljivog naziva Tri čovjeka u čamcu, a o novinaru da i ne govorimo održao bivši student novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te njihov trenutni predavač i istraživački novinar za Telegram – Kristian Došen.

Ovaj je mladi novinar na samom početku prikazao svoj put od osnovne škole, preko srednje škole i fakulteta pa sve do danas. Smatra da je sve započelo time što je, kako sam govori, jednostavno bio lajav. Oduvijek ga je privlačio neki vid izražavanja, a presudno je bilo što se u osnovnoj školi uključio u literarnu skupinu, a potom i novinarsku skupinu u kojoj je bio urednik školskog lista. Tada je, tvrdi, aktivno započeo s pisanjem.

– To  je u principu bilo ono u osnovnoj školi gdje se zapalila prva iskra i taj požar do danas nije izgorio.

Budući da nije postojala novinarska skupina, potrebu za izražavanjem u srednjoj školi nastojao je upotpuniti sudjelovanjem u kazalištu, odnosno glumom u amaterskim predstavama pomoću kojih je nakratko zaboravio novinarstvo. Pri kraju srednje škole na prvo je mjesto stavio glumu, no na Akademiju nije primljen te se odlučio za svoj drugi izbor – novinarstvo, zbog čega mu je danas izrazito drago.

Na fakultetu je sudjelovao na osnutku Televizije Student i tada je shvatio da je pronašao ono čime se želi baviti u budućnosti. Nakon fakulteta radio je na nekoliko emisija uživo na HRT-u kao novinar, voditelj i urednik

– Tri, četiri dana nakon audicije imao sam prvu emisiju uživo i to je bilo frka, panika. Mislio sam da će to malo trajati, da ću se malo uhodati i slično, ali nije bilo tako, bio sam bačen u vatru.

Sa željom da se okuša u nečem novom, odlučio se za ono što smatra težnjom svakog novinara – teren. Ovo je iskustvo stekao radeći kao reporter emisije Provjereno.

– U studiju je super, studio je dobar, ali kad si na terenu, kad vidiš priču, vidiš ono o čemu izvještavaš, kad proživljavaš sve s ljudima, to je nešto što ti da samopouzdanje.

Danas radi istraživačke priče u pisanom obliku za Telegram, a pored toga predaje na Fakultetu političkih znanosti. Došen tvrdi da ne može garantirati da će i za nekoliko godina biti na istome mjestu, jer smatra da čovjek treba biti otvorenog uma za sve. Prisutnim je studentima na kraju svog predavanja dao nekoliko savjeta, pri čemu je naglasak stavio na praksu, znatiželju i greške za koje smatra da se ne moraju nužno pokazati lošima.
 


Kako ne biste propustili posljednje predavanje Maratona karijera, pozivamo vas da zapratite Facebook i Instagram profile. Kao i do sada, na kraju predavanja čekat će vas kviz u kojem najbrži i najtočniji mogu osvojiti vrijedne nagrade naših sponzora – Arrive i OTP banke.